آیا برای تمدید ضد آفتاب باید صورت را بشوییم؟
ضدآفتاب نوعی کرم و محصول مراقبت از پوست میباشد که برای جلوگیری از اشعههای مضر خورشید کاربرد دارد.
به گزارش پارسینه پلاس، پوست صورت به دلیل ظرافت و حساسیتی که دارد بیشتر مورد آسیب قرار گرفته و عوامل مختلفی موجب بروز بیماریهای پوستی میشوند. یکی از این عوامل مخرب پوست، تابش مستقیم نور خورشید روی پوست میباشد.
نور خورشید دارای اشعه ی فرابنفش بوده که این اشعهها در هنگام برخورد مستقیم با پوست سبب ایجاد جوش و آکنه ، کک و مک ، چین و چروک ، پیری پوست و … میشود. در تمامی فصول سال نور خوشید میتواند آسیبهای جدی به پوست رسانده و باعث بیماریهای پوستی شود؛ ولی این آسیبها در تابستان چند برابر شده و افراد باید در این فصل بیشتر مراقب پوست خود باشند. از جمله محصولات مراقبتی پوست، کرم ضد آفتاب میباشد که باید همهی افراد در تمامی روزهای سال از آن استفاده کنند. ضدآفتاب نوعی کرم و محصول مراقبت از پوست میباشد که برای جلوگیری از اشعههای مضر خورشید کاربرد دارد.
ترکیبات کرم ضد آفتاب
کرم های ضد آفتاب از نظر مواد سازنده و عملکرد به دو گروه تقسیم می شوند: ترکیبات فیزیکی و شیمیایی
ترکیبات فیزیکی (معدنی) ضد آفتاب شامل مواد معدنی دی اکسید تیتانیوم و اکسید روی است.
ترکیبات شیمیایی ضد آفتاب که شامل مانند اکسی بنزون، آووبنزون، اکتوکریلن و هموسالات میباشد.
فواید کرم ضد آفتاب
۱. محافظت از اشعه ماوراءبنفش مضر
کرمهای ضد آفتاب به گونهای درست شدهاند که مانع از ورود اشعههای مضر به بدن میشوند و از ایجاد اختلالات پوستی جلوگیری میکنند.
۲. جلوگیری از پیری زودرس
کرمهای ضد آفتاب پوست را در مقابل چروک و خطوط نامتقارن و متقارن و همچنین پیری زودرس حفظ میکند. مطالعات نشان داده است افراد زیر ۵۵ سال که از کرم ضد آفتاب استفاده میکنند، علائم پیری و چروک در پوست آنها ۲۴ درصد کمتر از افرادی است که از کرمهای ضد آفتاب استفاده نمیکنند.
۳. کاهش خطر ابتلا به سرطان پوست
در حالی که اکثر افراد استفاده از کرمهای ضد آفتاب را عمدتاً برای زیبایی و فواید بهداشتی استفاده میکنند و آن را یک مزیت میدانند؛ اما توصیه میشود که از کرمهای ضد آفتاب در تمام طول روز و ماه استفاده کنید تا پوست شما از خطر ابتلا به انواع سرطان پوست به ویژه ملانوم در امان باشد.
۴. جلوگیری از آفتابسوختگی
آفتابسوختگی، پوست شما را ضعیف میکند و باعث کبود شدن آن نیز میشود. همچنین این عارضه پوست شما را در معرض بیماریهای پوستی، تورم، قرمزی و نیز خارش پوست را زیاد میکند.
انواع کرم ضد آفتاب
بسیاری از ما ضد آفتاب را به عنوان کرم محافظتی برای پوست می دانیم و از اینکه چه انواعی دارد، بی اطلاع هستیم. کرم های ضدآفتاب به سه نوع فیزیکی (معدنی)، شیمیایی تقسیم می شوند:
ضد آفتاب فیزیکی: ضدآفتاب هایی که از فیلترهای فیزیکی به عنوان اصلی ترین ماده فعال در آنها استفاده می شود، ضدآفتاب های فیزیکی نامیده می شوند و گاهی به آنها کرم های ضد آفتاب فیزیکی یا معدنی هم می گویند. کرم های ضد آفتاب فیزیکی با جذب، بازتاب و پراکندگی اشعه UV از سطح پوست عمل می کنند. مواد موجود در این کرم های ضد آفتاب، سپر محافظتی روی پوست ایجاد می کنند. هنگامی که اشعه ماوراء بنفش به پوست برخورد می کند، از این سپر رد نمی شود که در واقع کرم ضد آفتاب مانع از نفوذ آن به پوست می شود. هر چند تمام اشعه ها پراکنده نمی شوند؛ ولی بسیاری از آنها تحت تأثیر قرار می گیرند. دو فیلتر فیزیکی در تهیه ضد آفتاب های فیزیکی استفاده می شوند که هر دو از مواد معدنی ساخته شده اند: اکسید روی و دی اکسید تیتانیوم.
ضدآفتاب شیمیایی: ضدآفتاب هایی که از فیلترهای شیمیایی به عنوان اصلی ترین ماده فعال آنها استفاده می شود، ضدآفتاب های شیمیایی نامیده می شوند و گاهی به آنها کرم ضد آفتاب ارگانیک هم می گویند.
کرم های ضد آفتاب شیمیایی با جذب انرژی اشعه ماوراء بنفش و تبدیل آن به گرمای پراکنده در پوست عمل می کنند. برخی از رایج ترین فیلترهای شیمیایی عبارتند از: آووبنزون، اکتینوکسات، اکتوکریلن و اکسی بنزون.
نحوه استفاده از ضد آفتاب
20 تا ۳۰ دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض آفتاب، از ضد آفتاب استفاده کنید.
حتماً هر ۲ تا ۳ ساعت، کرم را از پوست خود پاک کرده و دوباره آن را تجدید کنید؛ چراکه این ترکیبات شیمیایی اگر طولانی مدت روی پوست بمانند، مواد سمی تولید کرده و باعث آسیب به پوست و چین و چروک می شوند.
اگر از کرم یا ترکیب دیگری استفاده میکنید، حداقل ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بعد از آن از ضد آفتاب استفاده کنید تا خارجی ترین لایه ضدآفتاب باشد.
تمدید ضد آفتاب رنگی
برای محافظت از پوست در طول روز، باید هر دو ساعت ضد آفتاب خود را تمدید کنید.
ماندن ضد آفتاب روی پوست
از آنجا که ماندن طولانی مدت کرمهای ضد آفتاب بر روی پوست منجر به فاسد شدن آن و در نتیجه موجب جوش دار شدن و ایجاد لکه بر روی پوست میشود، بنابراین نباید بیش از ۲ ساعت بر روی پوست بماند.
استفاده از ضد آفتاب در منزل
اهمیت استفاده از ضد آفتاب بین ساعات ۱۰ الی ۴ بعد از ظهر که نور خورشید بیشترین شدت را دارد نیز بیشتر می شود. حتی اگر در منزل به سر می برید حتماً از ضد آفتاب استفاده نمایید. مصرف کرمهای ضد آفتاب در منزل و محیطهای سر بسته همچون محیط کار جهت حفظ سلامت پوست ضروری میباشد.
آیا ضدآفتاب را باید شست؟
برای شستن ضد آفتاب های فیزیکی مقاوم از روی پوست، بهترین راه استفاده از شوینده های روغنی است. این شوینده ها به خوبی ضد آفتاب را از بین می برند و پوست را تمیز و شفاف می کنند. شوینده های روغنی باعث از بین رفتن چربی های ضروری پوست نمی شوند و بسیار ملایم هستند. به همین دلیل توصیه می شود که شوینده های بر پایه روغن را برای یک تا دو دقیقه روی پوست ماساژ دهید. سپس آن را با استفاده از یک پارچه شستشو آغشته به آب گرم به آرامی از روی پوست بردارید. این پاک کننده ها، تمام ضد آفتاب را از روی پوست پاک می کند.
اگر مایل نیستید که از پاک کننده های روغنی استفاده کنید، می توانید از شوینده های بر پایه ی آب استفاده کنید. برای تأثیر بیشتر می توانید ابتدا از یک شوینده ی روغنی استفاده کنید و سپس از یک شوینده ی بر پایه ی آب استفاده نمایید. برای اطمینان از تمیز شدن پوست می توانید پس از استفاده از شوینده، از یک تونر استفاده کنید تا علاوه بر پاک کردن ضد آفتاب و آلودگی ها، PH پوست را هم تنظیم کند و به پوست آسیب نرساند.
چرا باید ضدآفتاب را تجدید کنیم؟
برای جلوگیری از کاهش اثر حفاظتی ضد آفتاب، توصیه میشود هر دو ساعت یک بار استفاده از کرمهای ضد آفتاب تجدید شود.
آیا در شب هم باید ضد آفتاب زد؟
تقریباً تمام پزشکان با هم اتفاق نظر دارند که استفاده از کرم ضد آفتاب در شب و هنگام خواب، خوب نیست؛ زیرا در طول شب منافذ پوستی بسته می شوند و این اتفاق زمینه جوش و آکنه را فراهم میکند.
عوارض عدم مصرف ضد آفتاب
نور آفتاب تأثیر عمیقی بر روی پوست دارد که می تواند منجر به پیری زودرس، سرطان پوست و دیگر موارد مرتبط با پوست شود. قرار گرفتن در معرض نور ماوراء بنفش (UV) حدود ۹۰ درصد از کل علائم آسیب پوستی را تشکیل می دهد. برخی از عوارض عدم استفاده از ضد آفتاب عبارتند از:
سرطان پوست
چین و چروک پوست
آفتاب سوختگی
خال و لک های پوستی
آکنه روزاسه
کاهش سیستم ایمنی بدن: وقتی پوست شما سوخته می شود، بیشتر گلبول های سفید خون به ایجاد سلول های جدید پوستی کمک می کنند. در نتیجه انجام این کار می تواند سیستم ایمنی بدن شما را در برابر آسیب های دیگر در معرض خطر قرار دهد.