علت سردرد در ماه رمضان چیست ؟ چه زمانی نگران کننده است ؟

سردرد یکی از شایع ترین مشکلات روزه داران است. در این مطلب خواهیم فهمید که در بروز سردرد در ماه رمضان چه عواملی دخیل هستند .

به گزارش پارسینه پلاس، علت سردرد در ماه رمضان در افراد مختلف متفاوت است. در بیشتر موارد این سردردها جدی نیست و به دلیل به هم ریختن الگوی خواب و الگوی تغذیه اتفاق می افتد. اما سردردهایی که ادامه دار باشند و هر روز شدت آن ها بیشتر شوند نیاز به پیگیری جدی دارند. به طور معمول در ماه رمضان کم آبی بدن، گرسنگی و افت قند خون، استرس، تغییر چرخه خواب، ترک کافئین و … باعث ایجاد سردرد می شوند. که با کنترل این موارد به راحتی می توان این سردردها را کنترل کرد. با مجله ایرانیان همراه باشید
علت سردرد در ماه رمضان
کمبود آب بدن علت سردرد در ماه رمضان
اصلی ترین عامل سردرد در ماه رمضان کمبود آب است که بسیار رایج می باشد. اگر از وعده سحر تا زمان افطار بدن حداقل ۸ لیوان آب دریافت نکند احتمال ایجاد سردرد در طول روز بیشتر می شود. از آنجایی که ۷۵ درصد مغز از آب تشکیل شده است. پس دریافت مقدار مناسب روزانه می تواند سلامت آن را تامین کند.

زمانی که مایعات کافی مصرف نشود مغز کم آبی را تشخیص و شروع به تولید هیستامین می کند. تولید هیستامین به معنی صرفه جویی بدن در مصرف آب و سهمیه بندی آن است تا از مغز در برابر کم آبی محافظت شود. این عامل علاوه بر سردرد و سرگیجه باعث کاهش انرژی بدن هم می شود.
کاهش مصرف کافئین
علت سردرد در ماه رمضان می تواند کاهش مصرف کافئین باشد. وقتی در طول روز نتوانید کافئین مورد نیاز را دریافت کنید دچار سردرد می شوید. این عارضه بیشتر در افرادی که عادت به مصرف چای و قهوه دارند بیشتر است.
هیپوگلیسمی علت سردردهای ماه رمضان
هیپوگلیسمی یا افت قند خون علت سردرد در ماه رمضان است. زمانی که قند خون کاهش پیدا می کند سردرد و سرگیجه هم در طول روز افزایش پیدا می کند. اگر مشکل سردرد شما به خاطر هیپوگلیسمی می باشد. بهتر است وعده های غذایی با قند بالا مصرف نکنید. زمانی که غذاهایی با محتوای قند بالا مصرف می کنید سریعا قند خون افزایش پیدا می کند و به دنبال آن افت سریع قند خون هم اتفاق می افتد که فرد دچار سردرد و سرگیجه می شود. اما زمانی که از قندهای طبیعی با مقدار کم در وعده سحر مصرف کنید دچار این مشکل نخواهید شد.

استعداد ابتلا به سردرد عاملی مهمی در ایجاد سردرد در ماه رمضان
معمولا علت سردرد در ماه رمضان مربوط به سبک تغذیه است و این اتفاق بیشتر در بعدظهر و قبل از افطار رایج است. سردردهای روزه داری معمولا بعد از افطار کاهش پیدا می کنند و عموما در روزهای ابتدای ماه رمضان وجود دارند. اما برخی از افراد مستعد سردرد هستند و ممکن است با روزه داری این عارضه تشدید شود. افرادی که سابقه میگرن دارند با این درد آشنا هستند که برای درمان این دردها باید به پزشک مراجعه کرد.
روش های درمان سردرد در ماه رمضان
بر اساس علت سردرد در ماه رمضان می توان درمان مناسب را برای این عارضه انتخاب کرد. روش های درمانی زیر برای رفع سردرد کاربری هستند:
کاهش مصرف نوشیدنی‌های کافئین‌دار برای رفع سردرد
از آنجایی که در ماه رمضان مصرف کافئین کاهش پیدا می کند در نتیجه امکان سردرد زیاد است. کسانی که با کاهش مصرف کافئین دچار سردرد می شوند باید این عادت را چند هفته قبل از شروع رمضان کنترل کنند و مصرف کافئین را پایین بیاورند.

حتی می توانند قبل از اذان صبح یک نوشیدنی با کافئین بالا مصرف کنند تا در طول روز دچار سردرد نشوند. به طور کلی نوشیدنی های کافئین دار احتمال کم آبی بدن را افزایش می دهند. پس بهترین کار این است قبل از شروع رمضان مصرف آن کاهش دهید.

نوشیدن آب کافی از زمان افطار تا سحر
در ماه رمضان برای رفع کم آبی بدن و کاهش سردرد باید مایعات بیشتری مصرف کنید. با کنترل ذخایر آبی بدن می توانید تا حد زیادی از سردرد جلوگیری کنید. برای رفع این مشکل آب زیادی را بعد از افطار تا زمان سحری مصرف کنید و سعی کنید حداقل ۸ لیوان آب را در این ساعات مصرف کنید.

خوردن وعده‌های غذایی با قند کم
افت قند خون در افراد زمینه ساز سردرد است. علت سردرد در ماه رمضان قند خون پایین یا هیپوگلیسمی است که اگر در وعده های غذایی قند کمی مصرف شود به سرعت قند خون بالا می رود و سردرد کمتر می شود. قبل از شروع روزه داری و در وعده سحر مواد غذایی با قند طبیعی و کم می تواند در جلوگیری از سردرد موثر باشد.

کاهش هیستامین در بدن
درد و خستگی در طول روز به دلیل هیستامین در بدن است. شما باید دلایل ایجاد سردرد مانند استرس، خستگی و احتباس مایعات در بدن را کنترل کنید تا هیستامین کمتری توسط مغز تولید شود.

استراحت کافی و تنظیم خواب
علت سردرد در ماه رمضان عدم استراحت و خواب کافی است. پس اگر خواب را مدیریت کنید و استراحت کافی داشته باشید قطعا به سردرد غلبه می کنید.
عدم مصرف مواد غذایی سرخ شده
با توجه به اینکه کم ابی اصلی ترین علت سردرد در ماه رمضان است. در نتیجه باید از غذاهایی که باعث افزایش تشنگی می شود خودداری شود. غذاهای سرخ شده با مقادیر بالای ادویه باعث تشنگی شدید در طول روز می شوند و سردرد را افزایش می دهند. پس برای کنترل سردردها مصرف این غذاها را کاهش دهید.

استفاده از داروهای کمکی برای کاهش سردرد
می توانید با توجه به نظر پزشک یکی سری از داروها را برای کنترل سردرد در ماه رمضان مصرف کنید. مثلا قرص ناپروکسن ۵۰۰ پیش از سحری می تواند سردردها را در طول روز کاهش دهد.

مصرف فیبر بالا برای درمان سردرد در ماه رمضان
برای اینکه سطح انرژی شما در طول روز کاهش پیدا نکند و دچار خستگی و سردرد در ماه رمضان نشوید باید در وعده سحری مواد غذایی با مقادیر بالایی فیبر مصرف کنید. بعد از افطار مصرف مواد غذایی حاوی فیبر از قبیل میوه ها و سبزیجات می تواند تشنگی در طول روز را کمتر کند و سردرد را کاهش دهد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد ؟
علت سردرد در ماه رمضان هر چیزی که باشد باید پیگیری شود. عموما سردرد ها به دلیل افت قندخون، کم خوابی و یا کمبود آب بدن است که با رفع این مشکلات، سردرد هم رفع می شود. اما گاها سردردها بعد از افطار هم رفع نمی شود و هر روز ادامه دارند و به مرور شدت درد افزایش پیدا می کند. در چنین شرایطی باید فرد توسط پزشک معاینه شود تا دلیل اصلی سردرد رفع و پزشک اقدامات لازم برای درمان را انجام دهد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا