نبض زدن معده نشانه چیست ؟
به گزارش سبک ایده آل، در بعضی موارد ، نبض در معده یا شکم ممکن است به دلیل آنوریسم آئورت شکمی باشد. آنوریسم زمانی اتفاق می افتد که ناحیه ای از شریان ضعیف شده و متورم گردد. در افراد مبتلا به آنوریسم آئورت شکمی، این حالت در بخشی از شریان آئورت در شکم اتفاق می افتد.
افراد مبتلا به این بیماری به ندرت علائم دیگری را تجربه می کنند مگر اینکه شریان متورم شده پاره شود، که یک فوریت پزشکی است.
در این مقاله ، به تشریح دلایل نبض در معده می پردازیم و توضیح می دهیم که چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید. ما همچنین اطلاعاتی در مورد آنوریسم آئورت شکمی شامل علائم، عوامل خطر، تشخیص و درمان ارائه می دهیم.
فردی که در معرض خطر مشکلات قلبی عروقی قرار دارد ، در صورت احساس نبض در معده باید به پزشک مراجعه کند.
احساس نبض در شکم می تواند برای برخی از افراد ، به ویژه افراد مسن با شاخص توده بدنی سالم (BMI) طبیعی باشد. این افراد ممکن است هنگام خوابیدن یا زمانیکه به آرامی بین دنده ها و ناف را فشار میدهند، این حالت را احساس کنند.
با این حال ، کسانی که بیشتر در معرض خطر مشکلات قلبی عروقی مانند حمله قلبی و سکته مغزی هستند، در صورت داشتن این علامت باید به پزشک مراجعه کنند.
تپش سر معده
بسیاری از عوامل خطر برای مشکلات قلبی عروقی با موارد آنوریسم آئورت همپوشانی دارند. این شامل:
داشتن کلسترول خون بالا
فشار خون بالا
سیگار کشیدن
بالای ۶۵ سال
آنوریسم آئورت شکمی
آنوریسم آئورت زمانی است که آئورت به سمت بیرون متورم شود. آئورت بزرگترین شریان بدن است. از قلب شروع می شود و از طریق قفسه سینه و شکم به پایین گسترش می یابد.
آئورت شکمی بخشی از آئورت است که در عمق شکم ، درست در مقابل ستون فقرات قرار دارد.
برخی فاکتورها مانند پیری یا بیماری می توانند منجر به ضعیف شدن دیواره آئورت شوند. پمپاژ خون از طریق شریان ممکن است باعث برآمدگی قسمت ضعیف شده به سمت خارج شود.
اگر برجستگی در آئورت شکمی رخ دهد ، آنوریسم آئورت شکمی نامیده می شود.
بدون درمان ، آنوریسم ممکن است تا حدی ضعیف شود که احتمال پارگی وجود داشته باشد.
نبض بدن شما همان ضربان قلب شماست، یا به عبارتی تعداد دفعاتی است که قلب شما در یک دقیقه می تپد. میزان تپش قلب در دقیقه از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
علت آن چیست؟
آنوریسم آئورت شکمی بیشتر به دلیل تصلب شرایین است یعنی زمانی که رسوبات چربی در امتداد قسمت داخلی دیواره های شریان جمع می شوند و جریان خون را از طریق شریان محدود می کنند.
دلایل دیگر شامل آسیب و عفونت است.
عوامل خطر
عوامل زیر ممکن است خطر آنوریسم آئورت شکمی را افزایش دهند:
جنسیت ، سن و سبک زندگی
مردان مسن و سیگاری، ممکن است بیشتر در معرض آنوریسم آئورت شکمی قرار بگیرند.
به نظر می رسد افرادی که بیشترین خطر را دارند مردان ۶۵ سال به بالا هستند که سیگار می کشند یا قبلا سیگار میکشیده اند.
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) به مردان سیگاری یا سیگاری های سابق ۶۵ تا ۷۵ سال توصیه می کنند که غربالگری سونوگرافی شکم انجام دهند، حتی اگر علائمی نداشته باشند.
نویسندگان یک بررسی در سال ۲۰۱۴ نتیجه گرفتند که این غربالگری ها منجر به بروز کمتر پارگی آنوریسم آئورت شکمی و کاهش میزان مرگ و میر مربوط به این بیماری می شود.
سابقه خانوادگی
طبق نظر موسسه ملی بهداشت (NIH) از هر ۱۰ نفری که دچار آنوریسم آئورت شکمی می شوند ۱ نفر سابقه خانوادگی این بیماری را دارد.
افرادی که دارای یکی از بستگان درجه یک مانند پدر و مادر یا خواهر و برادر هستند و دارای این بیماری هستند ، ۲۰٪ احتمال ابتلا به این بیماری را دارند.
علت نبض در معده
سایر عوامل خطر عبارتند از:
کلسترول بالا
فشار خون بالا
تصلب شرایین
عروق ملتهب
آمفیزم (یک بیماری ریوی)
سندرم مارفان
آنوریسم آئورت شکمی معمولاً طی سالهای متمادی به تدریج ایجاد می شود. بیشتر افرادی که به این علائم مبتلا می شوند، بغیر از نبض در معده، هیچ علائمی را تجربه نمی کنند، اگرچه حتی این موارد نیز نادر است.
به همین دلیل ، متخصصان غربالگری سونوگرافی را برای افرادی که دارای عوامل خطر خاص هستند توصیه می کنند.
علائم غالباً بطور ناگهانی بروز می کنند. علائم زیر معمولاً نتیجه پارگی یا نشت در آئورت است:
درد شدید یا مداوم در شکم یا پشت
دردی که به سمت باسن و پاها کشیده میشود
ضربان قلب سریع
فشار خون پایین
تنفس دشوار
غش کردن
تهوع و استفراغ
احساس تعریق یا گرفتگی صدا
سرگیجه
ضعف ناگهانی در یک طرف بدن
شوکه شدن
پارگی یا پارگی شدید در آئورت یک وضعیت اضطراری است، بنابراین هر کسی که علائم فوق را داشته باشد یا شاهد شخص دیگری باشد که آنها را تجربه کرده است، باید سریعا کمک پزشکی بخواهد.
تشخیص
ممکن است پزشک برای تشخیص آنوریسم آئورت شکمی سونوگرافی تجویز کند.
اگر افراد مشکوک به آنوریسم آئورت شکمی هستند یا در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به آن هستند، باید به پزشک مراجعه کنند.
پزشک ناحیه شکم را معاینه می کند و ممکن است با گوشی به شکم گوش کند.
برای تأیید تشخیص، پزشک ممکن است یک یا چند آزمایش تشخیصی زیر را تجویز کند:
سونوگرافی شکمی: در این روش تصویربرداری از امواج صوتی برای دیدن بافتهای داخل بدن استفاده می شود و می تواند به تعیین اندازه آنوریسم کمک کند.
سونوگرافی داپلر: در این نوع سونوگرافی از امواج صوتی برای ارزیابی جریان خون در عروق و رگها استفاده می شود.
سی تی اسکن شکمی و لگنی: این اسکن مجموعه ای از تصاویر اشعه ایکس را به تصویر می کشد و تصویری دقیق از بافت های داخل بدن ارائه می دهد. به تعیین اندازه و میزان آنوریسم کمک می کند.
آنژیوگرافی: این آزمایش اسکن های اشعه ایکس ، سی تی یا ام آر آی را با یک ماده حاجب ترکیب می کند تا عروق خونی اصلی بدن را نشان دهد.
درمان نبض های شکمی
گزینه های درمان بسته به اندازه و محل آنوریسم متفاوت خواهد بود. پزشک سایر فاکتورها مانند سن و سلامتی فرد را نیز در نظر خواهد گرفت.
برای افراد مبتلا به آنوریسم قطر کوچکتر از ۵ سانتی متر، پزشک ممکن است برنامه درمانی زیر را توصیه کند:
سونوگرافی یا سی تی اسکن پیگیری هر ۶-۱۲ ماه یکبار انجام می شود
داروهایی برای کنترل فشار خون بالا
داروهایی برای کاهش کلسترول
درمان هایی برای کمک به ترک سیگار
پزشک ممکن است، برای آنوریسمی که قطر آن بیش از ۵ سانتی متر باشد یا به سرعت رشد کند یا نشت کند جراحی را توصیه کند. گزینه های جراحی شامل ترمیم جراحی باز (OSR) و ترمیم آئورت درون عروقی (EAR) است.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
حتی برخی از افراد با وزن مناسب ممکن است، نبض را در معده خود احساس کنند. این علامت اغلب بی ضرر است، به ویژه در افرادی که هیچ مشکلی در قلب و عروق ندارند.
با این حال ، احساس نبض در معده می تواند نشان دهنده آنوریسم آئورت شکمی باشد. در صورت نگرانی از خطرات، افراد باید به پزشک مراجعه کنند، به ویژه به این دلیل که این بیماری اغلب علائمی را ایجاد نمی کند.
انجام معاینات پزشکی منظم برای افرادی که بیشتر در معرض خطر ابتلا به آنوریسم قرار دارند حیاتی است.