چه سوالاتی در جلسه اول خواستگاری باید مطرح شود؟
جلسه اول خواستگاری معمولا برای شناخت بیشتر دختر و پسر از یکدیگر برگزار می شود پس باید در این جلسه نکات مهمی را در طرز رفتار و گفتار رعایت کنید.
پرسش های مهم و ظریف جلسه اول خواستگاری
یکی از مهمترین بخشهای خواستگاری گفتگو میان دختر و پسر است. اما بسیاری از جوانان نمیدانند که در این زمان چگونه صحبت خود را با فرد مورد نظرشان آغاز کنند و چه سوالاتی را از او بپرسند تا بتوانند شناخت بهتری نسبت به او به دست آورند.
۱. معرفی
اولین سوال پسر از دختر باید در رابطه با معرفی و بیان خلاصه ای از گذشته باشد و پسر نیز باید به معرفی خود بپردازد و زندگی خود را به صورت مختصر بیان کند . سرگذشت و بیوگرافی فرد باید شامل معرفی کامل، شغل، سن، میزان تحصیلات، شغل پدر و مادر، میزان تحصیلات آنها، تعداد اعضای خانواده و وضعیت شغلی، تحصیلی و سنی آنها باشد.
۲. اعتقادی
سوال دوم باید درباره مسائل اعتقادی باشد و دختر و پسر باید با این سوال انتظارات و ملاکهای اعتقادی فرد مقابل را محک بزنند. پرسیدن این سوال می تواند به این شکل باشد که : میزان پایبندی و اعتقاد شما به مسائل دینی مانند نماز و روزه تاچه حدودی است؟
۳. خط مشی کلی زندگی
جواب این سوال می تواند نشان دهنده خط مشی زندگی فرد مقابل باشد مثلا: آیا زندگی آینده شما بر دستورهای دینی، فرهنگ غیر خودی یا سلیقه شخصی استوار است؟
۴. پایبندی به ارزشهای فرهنگی
سوال چهارم شما باید درباره ارزش های فرهنگی باشد، پاسخ این سوال میزان پایبندی فرد مقابل را به ارزش های فرهنگی بیان می کند.
مثلاً بپرسید نظر شما درباره پوشش همسر آیندهتان چیست؟
نظر شما درباره حضور همسر آینده تان در محافل و جمع نزدیکان چیست؟
۵. استقلال فکری و احساسی
با پرسیدن سوالی مانند اینکه:تا چه حد به نظر پدر و مادر خود و دوستانش در زندگی اهمیت می دهد؟ می توان میزان دهن بینی، وابستگی به پدر و مادر و دوستان، اجازه دخالت به دیگران و… را در فرد مقابل سنجید.
۶. اهداف کلی زندگی
درباره هدف کلی و اصلی فرد در زندگی سوال کنید زیرا ممکن است او بسیار به علم، ورزش، هنر و … علاقمند باشد اما شما نقطه عکس او باشید.
۷. ارتباطات اجتماعی
شما می توانید در این مرحله با بیان سوالاتی مانند (آیا شما فعالیت اجتماعی دارید و یا اینکه نظرتان درباره فعالیت اجتماعی همسرتان در محیط کار یا بین نزدیکان با نامحرمان با حفظ ضوابط شرعی و عرفی چیست؟) به میزان اجتماعی بودن فرد مقابلتان پی ببرد و نظر او را درباره حضور همسرش در اجتماع بدانید.
۸. ارتباطات فامیلی
با پرسیدن سوالاتی درباره نحوه ارتباط فامیلی خواهید توانست به تیپ شخصیتی فرد یعنی درونگرا یا برونگرا بودن او پی ببرید و همچنین می توانید بفهمید که آیا او با دوستان مجرد خود ارتباط زیادی برقرار می کند یعنی رفیق باز است یا خیر.
چقدر به رفت و آمد با دوستان و نزدیکان خود و نزدیکان همسرتان تمایل دارید؟
۹. شهر محل سکونت
کدام شهر مد نظر شما برای سکونت در آینده است؟
۱۰. نوع سکونت
آیا تمایل دارید با خانواده تان در یک مکان سکونت کنید و یا مستقل زندگی کنید؟
اگر طرف مقابل شما تمایل به زندگی با خانواده اش را داشت باید بدانید آیا او می خواهد با آنها در یک محله، یک مجتمع، یک آپارتمان، یک طبقه یا یک دستگاه زندگی کند.
۱۱. اشتغال مرد
باید شغل فرد دقیق پرسیده شود و او وضعیت شغلی خود را واضح بیان کند و دربیان شغل خود کلی گویی نکند، مثلا نگوید در بازارکار می کنم زیرا در بازار، انواع شغل ها وجود دارد. باید بدانید برخی شغلها مانند هنرپیشگی، سیاستمداری، نظامی گری و… جزء مشاغل خاص هستند و روحیهای خاص می توانند با این شغلها کنار آیند.
۱۲. فعالیت های سیاسی – اجتماعی
آیا با فعالیت سیاسی ـ اجتماعی همسرتان موافق هستید؟
نکاتی مهم در رابطه با جلسه اول مراسم خواستگاری
خواستگاری یکی از مهم ترین قرارهای زندگی شماست که بسیاری از افراد تجربه زیادی درباره آن ندارند، با خواندن این توصیه ها برای این شب مهم آماده گردید.
۱. گفت و گو بعد از انجام خواستگاری رسمی از طرف خانوادها و تحقیق و آگاهی از بعضی شرایط که در مرحله تفحص به دست می آید، انجام گیرد نه در ابتدای آشنایی. یعنی گفت و گو باید در واپسین مراحل تحقیق و قبل از مراسم عقد انجام گیرد.
۲.گفت و گو باید در فضایی آرام، بدون ترس و فشار از سوی دیگران و خونسردانه انجام شود.
۳. هنگام رفتن به خواستگاری شیک، تمیز و معطر باشید و بهترین لباسهایتان را به تن کنید زیرا همیشه اولین دیدارها در ذهن ها باقی می مانند. افراد زیادی با این عقیده که فرد مقابل باید وضعیت زندگی آنها را بداند با لباس های نامناسب و نه چندان تمیز به خواستگاری می روند اما خواستگاری رفتن به این طریق صحیح نیست و خاطره خوشی به جا نمی گذارد.
۴.اگر قبل از خواستگاری به علایق دختر خانم درباره رنگ و گل مورد علاقه پی بردید، با خریدن این نوع گل او را مجذوب کنید اما برای اینکه شخصیتی وابسته از خود نشان ندهید ، در این کار افراط نکنید.
۵.زمان صحبت با فرد مقابل در اولین جلسه تمام حرف هایتان را با صداقت و یکرنگی بیان کنید و متعهد شوید صحبت هایتان کاملاً از سر صدق و صفا باشد. در این مجلس ، مجسمه نباشید و تا حدی راحت بنشینید. صداقت در رفتار و گفتار، می تواند اضطراب شما را کاهش دهد.
۶. در تمام طول مراسم خواستگاری رفتارهای نامناسب و جلف نداشته باشید و با متانت و وقار خود را حفظ کنید. باید بدانید رفتارهای نامناسب و جلف، شما را بانشاط، سرزنده و اجتماعی نشان نمی دهد بلکه ذهنیت های بدی را رقم می زند.
۷.در مراسم خواستگاری چشم های خود را کنترل کنید اجازه چشم چرانی به خود را ندهید فقط گاهی که احساس می کنید به شما نگاه می کند به او نگاه کنید تا احساس کند برای زیبائی او ارزش قائل هستید.
۸. از لحاظ شرعی و چه از لـحاظ اجـتـماعی حد و مرز خود را حفظ کنید و تا زمانی که با او محرم نشده اید دست او را نگیرید و او را لمس نکنید.
۹. فاصله تان باید با فرد مقابلتان نه آنقدر دور باشد که مجبور به بلند صحبت کردن باشید. نه آنقدر نزدیک که جسور به نظر برسید. این فاصله باید مناسب باشد.
۱۰. کاملا روبروی یکدیگر ننشینید و کمی متمایل باشید طوری که برای دیدن یکدیگر مجبور باشید کمی سرتان را برگردانید. البته نباید از دید بیرون باشید و چهره یکدیگر را کامل نبینید.
۱۱. هنگام صحبت کردن فرد مورد نظرتان، خوب گوش کنید و دقت نمایید تا مطالب گفته شده را به خاطر بسپارید و گاهی با بیان عباراتی مانند متناسب با صحبت های او «بله»، «عجب»، «چه جالب» و … نشان دهید که به حرف هایش دقت دارید. هنگام صحبت کردن سنجیده حرف بزنید وحراف نباشید و از این شاخه به آن شاخه نپرید.
۱۲. اولین سۆال شما از فرد مقابل تان باید درباره معرفی و بیان گذشته او باشد. باید بدانید او هنگام معرفی خود بر نکاتی تکیه می کند که برایش مهم است. بعد از اینکه او خود را معرفی نمود شما نیز خود را معرفی کنید و به بیان گذشته تان بپردازید.
برای معرفی خود، نام و نام خانوادگی، شغل، سن، شغل پدر و مادر، میزان تحصیلات، وضعیت شغلی و تحصیلی و سنی دیگر افراد خانواده، شرایط زندگی خانوادگی و مسائل خاص زندگی تان در گذشته را بیان کنید.
۱۳. به نمودها، مصادیق و مثال های عینی توجه کنید و تنها روی مفاهیم کلی بحث نکنید. با مثال هایی، طرف مقابل تان را در موقعیت های عینی و واقعی بگذارید.
۱۴. هر کس مطابق با ذهنیت و تصورات خود به سۆالات جواب می دهد بنابراین برداشت دیگران از یک مفهوم، با برداشت شما تفاوت دارد. عدم توجه به این نکته، در آینده مشکلاتی را سبب می شود. پس بهتر است در چنین مواردی قبل از طرح سوال مورد نظر، ابتدا از طرف مقابلتان، در مورد این گونه مفاهیم توضیح خواسته و سپس سۆال اصلی را مطرح سازید.
۱۵. جواب ها و کیفیت آنها، نوع شخصیت و دیدگاه های طرف مقابل شما را نشان می دهد و میزان رشد فکری و عقلی او را نمایان می سازد. پس برای اینکه به یک جمع بندی مناسبی برسید همه جواب ها را کنار یکدیگر قرار دهید.
۱۶. اگر در موردی موضوع صحبتی طرف مقابل تان شک دارید، موضوع را در قالب دیگری بپرسید و جواب ها را کنار یکدیگربررسی کنید.
۱۷. جوگیر نشوید؛ وعده ها و قول هایی که در آینده نمی توانید آنها را انجام دهید را ندهید. پس جو گیر نشوید و قول نابجا ندهید بلکه بگویید همیشه برای بهتر شدن زندگی مادی و معنویتان، تلاش خواهید کرد.
۱۸. از زبان دیگر زنان زندگیتان مانند خواهر و مادرتان نقل قول نکنید.
۱۹. خواستگاری در درجه اول، احترام و اکرام به جنس مۆنث است، پس به داشته هایتان ننازید و فخر فروشی نکنید.
۲۰. گفتگو را به سمت مسائل سـنگین و منفی مانند حوادث و رخدادهای جامعه نکشانید و گفتگو را ملایم و مثبت نگاهدارید. صحـبت درباره موضوعاتی سـنگین و منفی باعث از بین بردن لطف گفتگو و کاهش اشتیاق طرف مقابل خواهد شد و شما را فردی آگاه و روشنفکر نشان نمی دهد.
۲۱. زنان دوست ندارند در مورد مسائل جنسی با آنها صحبت کنید پس هیچگاه در مورد مسائل جنسی صحبت نکنید. برخی از مردان به خاطر اینکه متفاوت به نظر برسند اما باید بدانید زن ها به دنبال قهرمان جنسی نیستند. پس اگر در جلسه اول خواستگاری مسائل جنسی را مطرح کنید احساس راحتی و آرامش او را از بین می برید.