
آموزش کاشت سبزه نارنج برای نوروز ۱۴۰۴+تصویر
یکی از سنتهای اصلی ایرانیان در عید نوروز، کاشت سبزه یا سبزه انداختن است. این رسم زیبا از قدیمالایام در بین ایرانیان رواج داشته و در واقع این کار با هدف ایجاد حس شادی و خرمی در طول سال انجام میگیرد
به گزارش پارسینه پلاس؛ هرساله ایرانیان به رسم سنت دیرینه خود با استفاده از دانه های مختلف چون گندم،عدس،هسته میوه ها،لوبیاو… سبزه می کارند تا در سفره های هفت سین نشان از سبزی و تندرستی باشد.
اکنون کاشت یکی از زیبا ترین سبزه های عید را با استفاده از هسته نارنج اموزش خواهیم داد:
انتخاب بذر مناسب برای سبزه ی بهار نارنج
اولین مرحله کاشت سبزه ی نارنج، جدا کردن دانههای مناسب از میوه نارنج و آماده کردن آنها برای کاشت خواهد بود. برای این کار باید نارنج را نصف کرده و دانههای آن را جدا نمود. برای جدا کردن دانهها میتوان از نوک تیز چاقو یا یک قاشق چایخوری استفاده کرد. در صورتی که افراد به دنبال نگهداری سبزه ی نارنج و تبدیل کردن آن به درخت هستند، باید بدانند که میوههایی که از نهال نهایی میروید، شبیه به میوهای خواهد بود که دانهها از آن گرفته شده است. پس باید دانهها از نارنجی گرفته شود که شکل ظاهری، عطر و طعم آن مناسب باشد.
دانههای جدا شده باید در کاسه ریخته شده و کاسه از آب پر شود. سپس باقیمانده میوه را با استفاده از یک پارچه تمیز از روی دانههای نارنج تمیز کرد. تمیز کردن دانهها علاوه بر نشان دادن ظاهر اصلی آنها، مانع از ایجاد قارچ و کپک شد ه و همچنین از جمع شدن مگس میوه نیز جلوگیری میکند. از بین دانههای جدا شده باید دانههای سالم، بدون لکه و شکستگی و همچنین بدون تغییر رنگ و درشت انتخاب شوند. در صورتی که تمایلی به جدا کردن دانهها قبل از کاشت وجود نداشته باشد، میتوان همه را تمیز کرده و بعد از جوانه زدن آنها، درشتترین و بهترین جوانهها انتخاب شوند.
آمادهسازی بذرها برای کاشت سبزه عید
الف) خیساندن بذرها
در ادامه آموزش کامل کاشت سبزه نارنج نوروز، باید به سراغ خیس کردن دانهها رفت که این کار باید در یک پیاله آب تمیز و هم دما با محیط انجام شود. بهتر است دانهها به مدت ۲۴ ساعت خیس خورده تا شانس جوانه زدن آنها بیشتر شود. البته دانهها نباید بیشتر از ۲۴ ساعت در آب بمانند زیرا دیگر جوانه نمیزنند. بعد از گذشت این مدت، دانهها از آب خارج شده و بر روی یک حوله خیس قرار گرفته و پوشانده میشوند. در این مرحله باید بدون اینکه به هستهها آسیبی وارد شود، پوسته آنها را کنده و دوباره برای جلوگیری از خشک شدن هستهها، آنها را درون ظرف آب ریخته شوند.
ب) ضدعفونی بذرها
برای جلوگیری از بیماریهای قارچی، میتوانید بذرها را به مدت ۱۰ دقیقه در محلول رقیق آب و پراکسید هیدروژن یا قارچکشهای مخصوص بذر قرار دهید.
پیشنهاد میشود که قارچ کش مانکوزب برای ضد عفونی کردن بذر ها استفاده کنید که قارچکشی غیر سیستمی میباشد و آسیبی به پوسته اصلی بذر وارد نمیکند.
شکستن خواب بذر
برخی از بذرهای نارنج ممکن است به دلیل پوستهی سخت، دچار خواب بذر باشند. برای شکستن خواب بذر، میتوانید پوستهی بیرونی بذر را به آرامی با ساییدن روی کاغذ سنباده نازک کنید. این کار به جوانهزنی سریعتر کمک میکند، یا اگر احساس میکنید که این کار ممکن است برای شما دشوار باشد پیشنهاد میکنید که از محلول هیومیک اسید با دوز 2cc در یک لیتر آب استفاده استفاده کنید که ریسک این کار را پایین آورید
انتخاب خاک مناسب
خاک مناسب برای کاشت بذر نارنج باید سبک، زهکشیشده و غنی از مواد آلی باشد. ترکیبی از خاک باغچه، ماسه و کمپوست گزینهی مناسبی است. همچنین میتوانید از خاکهای مخصوص کاشت مرکبات استفاده کنید.
زهکشی مناسب: نارنج به خاکهای غرقابی حساس است، بنابراین اطمینان حاصل کنید که خاک به خوبی زهکشی شود، میتوانید قبل از کاشت از کمی پرلیت دانه متوسط در زیر گلدان برای زهکشی استفاده کنید.
pH خاک: pH مناسب برای نارنج بین ۶ تا ۷ است. اگر خاک اسیدی یا قلیایی است، میتوانید با افزودن آهک یا گوگرد آن را تنظیم کنید
کاشتن دانهها برای سبزه ۳ روزه نارنج
بعد از جدا کردن پوسته دانههای نارنج، باید یک گلدان مناسب را برای اموزش سبزه ی نارنج در نظر گرفت. یک گلدان با عمق ۱۰ سانتیمتری میتواند برای کاشت این دانهها مناسب باشد. ته گلدان باید سوراخ شود و همچنین یک لایه سنگ ریزه کف آن ریخت تا زهکشی بهترین داشته باشد. سپس بر روی این سنگ ریزهها مقداری خاک گلدان ریخته خواهد شد. در قسمت مرکزی گلدان، با سوراخهایی به عمق یک تا دو سانتیمتر ایجاد کرده و دانهها را درون آنها قرار داد. فاصله دانهها با یکدیگر نباید خیلی زیاد و یا خیلی کم باشد. در این مرحله باید مقداری خاک و بعد از آن کمی سنگ ریزه بر روی دانهها ریخته شده و سطح آنها پوشانده شود.
بهتر است گلدانها در پشت پنجره قرار گیرد تا در معرض تابش نور خورشید باشند. در واقع گلدانها باید در یک محل پرنور قرار گیرند، در حالی که از باید از نور مستقیم خورشید دور باشند. همچنین توصیع میشود تا ۱۰ روز اول، بر روی گلدانها پلاستیک کشیده شده و روزی چند بار به دانهها آب اسپری کرد.
مراقبتهای پس از کاشت
پس از جوانهزنی بذرها، باید مراقبتهای لازم را انجام دهید تا گیاه به خوبی رشد کند:
الف) آبیاری
خاک باید همیشه مرطوب باشد، اما نه خیس. آبیاری بیش از حد باعث پوسیدگی ریشهها میشود.
ب) کوددهی
پس از ظهور چند برگ، میتوانید از کودهای مخصوص مرکبات استفاده کنید. کوددهی را هر ۴ تا ۶ هفته یکبار انجام دهید.
ج) هرس
هرس شاخههای اضافی به رشد بهتر گیاه کمک میکند. این کار را در فصل رشد (بهار و تابستان) انجام دهید
بهتر است هر دو هفته یک بار، تمامی خاک گلدان با عصاره کمپوست مرطوب شده و همچنین هفتهای یکبار و یا زمانی که خاک گلدان خشک است، جوانهها به طور کامل آبیاری شوند. باید توجه شود که خاک باید همیشه مرطوب باشد تا جوانهها شانس زندگی داشته باشند. در صورت خشک بودن خاک گلدان، جوانهها به سرعت از بین خواهند رفت. در مرور زمان، هرچه جوانهها بزرگتر شوند، برگها نیز بیشتر شده و سبزه پربارتر میشود.
زمان جوانهزنی و رشد
جوانهزنی بذرهای نارنج معمولاً بین ۲ تا ۶ هفته طول میکشد. پس از جوانهزنی، گیاه به آرامی رشد میکند و ممکن است چندین سال طول بکشد تا به یک درخت بالغ تبدیل شود
بهترین زمان کشت سبزه ی نارنج
به طور معمول، برای جوانه زدن دانههای نارنج بین ۲ هفته تا یک ماه زمان لازم است. این مدت زمان عمدتاً به عواملی مانند شرایط آب و هوایی و نحوه نگهداری از دانهها بستگی دارد. باید توجه داشت که بهترین زمان برای کاشت این دانهها در حدود ۳۰ روز قبل از عید نوروز است. این بدان معنی است که برای کاشت سبزه نارنج میتوان در اواخر بهمن ماه اقدام کرد. مطابق با آموزش کامل کاشت سبزه نارنج نوروز، در صورتی که زودتر یک ماه برای کاشت اقدام شود، قطعاً سبزه نهایی در شب عید و لحظه سال تحویل، پربارتر و زیباتر خواهد بود. همچنین باید توجه شود که جوانههای نارنج بعد گذشت مدت زمان مشخصی بزرگتر شده و به نهال تبدیل میشوند. بعد از گذشت دو سال از رشد جوانهها در گلدان، میتوان آنها به باغچه منتقل نمود.
منبع:الوگل