اصول و روش خشک کردن پسته خیس و تازه در خانه
پسته خیس و تازه به دلیل داشتن رطوبت، زودتر خراب می شود. بنابراین برای نگهداری طولانی مدت پسته تازه می توانید آن ها را با روش های مختلف در خانه خشک کنید.
روش های خشک کردن پسته تازه
۱- توسط نور خورشید
در ابتدا باید پوست نرم و شاخه های تر روی پسته را جدا کنید. اگر پوست پسته بیش از یک هفته روی آن باقی بماند سیاه شده و سمی خطرناک به نام آفلاتوکسین ایجاد می کند.بنابراین از خوردن پسته هایی که پوست اولیه آنها سیاه شده و به پوست چوبی منتقل شده است باید خودداری کنید.
برای جدا کردن پوست سبز رنگ باید:
پسته ها را در یک نایلون ضخیم بریزید تا یک سوم نایلون پر شود. در نایلون را محکم ببندید تا هوا وارد آن نشود. نایلون را در یک سطح صاف پهن کنید تا لایه ای به ضخامت ۳ الی ۴ سانتیمتر از پسته ها ایجاد شود. سپس یک وردنه را به آرامی روی نایلون حرکت دهید تا پوست پسته ها بر اثر فشار ار پسته جدا شود.
اکنون پسته ها را از نایلون خارج کرده و پوست ها را جدا کنید.پسته هایی که پوست آنها جدا نشده است کال و دور ریز هستند.
پسته ها را درون یک ظرف ریخته و شستشو دهید. پسته های که روی آب باقی می مانند پوچ هستند و آنها را جدا کنید. سپس بقیه پسته ها را درون یک آبکش بریزید تا آب اضافی کاملا خارج شود.
پسته های تمیز را روی یک سینی یا پارچه نخی در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید اما مراقب پرندگان باشید.
در طول فرآیند خشک شدن می توانید آنها را تست کنید تا بیش از اندازه خشک نشوند. پسته ها به طور معمول پس از ۳ الی ۴ روز خشک می شود.
پسته های تازه معمولا دارای ۱۵ الی ۲۰ درصد رطوبت هستند و پس از خشک شدن رطوبت آنها ۵درصد خواهد ماند. در این حالت پسته ها دچار خرابی یا فاسد شدن نمی شوند و می توان به مدت طولانی آنها را نگهداری نمود.
خشک کردن پسته در زیر نور خورشید باعث باز شدن دهان آن یا به اصطلاح خندان شدن پسته می شود.
۲- در سایه
تمام مراحل قبل برای جدا کردن پوست پشته را انجام دهید و در نهایت پسته ها را سایه بر روی یک سینی یا پارچه بریزید. اما باید توجه داشت که خشک کردن پسته در سایه مانع از خندان شدن آن می شود.
۳- توسط فر
در این روش دو فنجان پسته پوست گرفته شده را در یک قابلمه مناسب ریخته و روی آن یک فنجان آب و یک قاشق چای خوری نمک بریزید. سپس قابلمه را روی حرارت قرار دهید تا آب شروع به بخار شدن کند. پسته ها را هم بزنید تا به ته قابلمه نچسبد. پس از تبخیر کامل آب، حرارت را خاموش کنید.
اگر نمی خواهید که پسته ها زیاد شور شوند، می توانید به جای جوشاندن آن ها در محلول آب نمک، به مدت ۲ دقیقه در محلول آب و نمک خیس کرده و بعد آبکشی کنید.
دمای فر را روی ۳۰۰ درجه سانتی گراد قرار داده و پسته ها را روی سینی فر پهن کنید، پس از مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه فر را خاموش کنید. در این مدت هر پنج دقیقه یکبار درب فر را بازکرده و پسته ها را چک کنید تا اگر شروع به طلایی شدن کردند فر را خاموش کرده و سینی را از آن خارج کنید.
در صورت تمایل می توانید بعد از گرفتن پوست سبز پسته ها، آنها را درون تابه ریخته و با حرارت ملایم خشک کنید.
پسته ها را پس از خنک شدن درون یک ظرف و در مکان خنک یا در یخچال نگهداری کنید.
نکته:
در تمام این روشها برخی از پسته ها دهان بسته باقی می مانند. برای استفاده باید آنها را درون قابلمه بریزید و آب را به آن اضافه کنید به طوری که سطح پسته ها پوشانده شود.
کمی نمک و آب لیمو به قابلمه اضافه کرده و روی حرارت قرار دهید. بعد از یک ساعت حرارت را خاموش کنید. در این روش پوست پسته ها پخته می شود و به سادگی می توان با کمی فشار مغز پسته را خارج کرد.
البته می توان پسته های دهان بسته را به مدت ۲ ساعت در آب خیس کرده و با ابزاری مانند انبردست دهان آن ها را باز کنید. سپس پسته ها را در زیر نور خورشید قرار دهید تا مانند روش های قبل خشک شوند.
بو دادن پسته
پسته ها را پیش از خشک کردن می توانید با مقداری آب و نمک بو بدهید، بو دادن پسته ماندگاری آن را بیشتر می کند.