انواع مکمل های امگا۳ و موارد مصرف آن ها
امگا3 یکی از اعضاء خانواده اسیدهای چرب ضروری غیراشباع با چند باند دوگانه است.
به گزارش سبک ایده آل، ۳ نوع امگا۳ وجود دارد که از انواع دیگر مهم تر هستند. آلفالینولئیک اسید(ALA)، دکوزاهگزانوئیک اسید(DHA) و ایکوزاپنتانوئیک اسید(EPA).ALA عمدتا از منابع گیاهی و دو نوع دیگر از منابع حیوانی و جلبک ها بدست می آیند.
در وقع بدن به کمک آنزیم های دستچیوراز و الانگاز، ALA را به EPA و DHA تبدیل می کند. اما تنها ۱۰-۵ ٪ ALA در بدن به EPAو کمتر از ۳% آن به DHA تبدیل می شود.
آنچه شما درخصوص مزایای مصرف امگا۳ شنیده اید به DHA و EPA یعنی انواع حیوانی امگا۳ برمی گردد.
از آنجایی که توانایی بدن در تولید DHA و EPA محدود است، دریافت منابع غذایی امگا۳ بسیار حائز اهمیت هستند. به ویژه منابع حیوانی آن.
منابع غذایی امگا۳ شامل ماهی های چرب(سالمون و ساردین)، روغن ماهی، بذر کتان، دانه چیا و روغن گردو می باشند.
از آنجا که فرهنگ غذایی اکثر جوامع، فقیر از اسیدهای چرب امگا۳ می باشند و عمدتا افراد میزان کافی از منابع امگا۳ را دریافت نمی کنند، دریافت مکمل های امگا۳ ضرری محسوب می شوند.
لازم بذکر است که امگا۳ متفاوت از روغن ماهی است.
در واقع امگا۳ از تلخیص روغن ماهی بدست می آید و هرچه خلوص روغن ماهی بالاتر باشد، محتوای امگا۳ آن بیشتر است.
پرکاربردترین انواع مکمل های امگا۳، شامل امگا۳( ترکیب EPA و (DHA، EPA و DHA می باشند که در این مقاله تفاوت آن ها و موارد مصرف اختصاصی هرکدام را توضیح می دهیم.
۱) مکمل امگا۳
اصلی ترین عملکرد اسیدهای چرب امگا۳ کاهش التهاب بدن است.
از آنجایی که التهاب سرمنشاء بسیاری از بیماری ها است، در بسیاری از مطالعات رابطه کاهش ریسک بیماری ها با مصرف مکمل امگا۳ دیده شده است.
مکمل امگا۳ عمدتا با اهداف زیر مصرف می شود:
• بهبود عملکرد مغزی
• ارتقاء سیستم ایمنی
• موثر در پیشگیری و درمان بیماری های التهابی مزمن مانند بیماری قلبی عروقی، چاقی و سندرم متابولیک ، آلزایمر، آرتریت روماتوئید، دیابت، افسردگی، بیماری های خود ایمنی
پیشنهاد ویژه
لرنیتو,دانش آموز,دروس پایهمیخوام درس بخونم، ولی نمیشه! اینجا ثبت نام کندستگاه تصفیه آب خانگی تصفیه آساچطور میشه در سریع ترین زمان آب را تصفیه کرد؟سفر و گردش,رزرو هتل، اقامتگاه ارزرانترین هتل های تهران رو در سیتا رزرو کن!
میزان مورد نیاز مکمل امگا۳:
اگر بصورت هفتگی ۲ تا ۳ سهم از غذاهای دریای را مصرف نمی کنید، روزانه دریافت حداقل ۵۰۰ میلی گرم از مکمل امگا۳(EPA+DHA) توصیه می شود.
نکات ریز خرید مکمل امگا۳:
• مکمل امگا۳ اگر گیاهی باشد حاوی ALA و اگر از منابع حیوانی تهیه شده باشد حاوی EPA و DHA می باشد. همان طور که پیش تر گفته بودیم، فواید مشاده شده از دریافت امگا۳ به منابع حیوانی برمی گردد و بدن انسان توانایی محدودی در تبدیل ALA به دو نوع دیگر امگا۳ دارد، بنابراین انتخاب مکملی که از منابع گیاهی تهیه شده و فاقد جیوه باشد در اولویت قرار دارد.
• برخی از مکمل های امگا۳ در ترکیب با سایر اسیدهای چرب چون امگا۶و۹ می باشند. مصرف این مکمل های ترکیبی مگر در موارد خاص توصیه نمی شوند. چرا که مهم تر از دریافت امگا۳، نسبت دریافت امگا۶ به امگا۳ است. هرچه این نسبت بزرگ تر باشد(بالاتر از ۴ به یک یا ۳ به یک) برای بدن خطرناک تر بوده و بدن را وارد فاز التهابی می کند.
از آنجایی که منابع دریافت امگا۶ متعدداند و این نسبت خود به خود در بدن بالا است، دریافت مکملی که حاوی امگا۶ باشد وضعیت را وخیم تر می کند. پس دریافت مکمل هایی که تنها حاوی امگا۳ باشند، نیاز شما را براورده می کنند.
۲) مکمل EPA (ای پی ای بالا آکواتیک):
نتایج حاصل از مطالعات نشان داد که برخی از خواص امگا۳ به EPA مربوط می شود. از این جهت مکمل EPA بصورت جداگانه تولید شد. مکمل EPA بصورت اختصاصی در موارد زیر تجویز می شود:
موارد مصرف مکمل EPA:
• کاهش سطح تریگلیسیرید خون
EPA می تواند طح تریگلیسیرید را در افراد دارای چربی خون تا ۳۳% کاهش دهد.
• بهبود اختلالات روانی و خلق و خو ناپایدار
مصرف EPA می تواند سبب کاهش پرخاشگری شود
• موثر در بهبود افسردگی
براساس نتایج حاصل از مطالعات اثر مصرف EPA در افراد دارای افسردگی چون داروی فلوکستین می باشد. همچنین می تواند اثربخشی داروهای ضدافسردگی را افزایش دهد. به همین دلیل این مکمل بصورت گسترده در افراد دارای افسردگی های مقاوم به درمان تجویز می شود.
• افرادی که از شادابی و نشاط کافی برخوردار نیستند یا دچار استرس های حاد و مزمن می باشند.
• کاهش تعداد گرگرفتگی در افراد یائسه
مصرف مکمل EPA در زنان یائسه می تواند تعداد گرگرقتگی را کاهش دهد. لازم بذکر است که مطالعات از کاهش شدت گرگرفتگی در اثر مصرف EPA حمایت نمی کنند.
• کاهش ریسک مرگ میر در بیماران قلبی
مطالعات نشان داده اند که مصرف EPA در بیماران قلبی، ریسک مرگ و میر را کاهش می دهد.
همچنین در افرادی که دچار حمله قلبی شده اند و آنژیو از جمله مداخلات در نظر گرفته شده برای آن ها می باشد، مصرف ایکوزاپنتانوئیک اسید همراه با داروهای کاهنده کلسترول(استاتین ها) می تواند خطر آریتمی یا حتی مرگ را کاهش دهد. همچنین مصرف EPA قبل از آنژیو می تواند ریسک حمله های قلبی بعدی را کاهش دهد.