
اورژانس کشور: در ساعات اوج گرما از خانه خارج نشوید
معاون آموزش همگانی سازمان اورژانس نسبت به خطر جدی گرمازدگی هشدار داد و بر لزوم رعایت نکات پیشگیرانه توسط عموم مردم بهویژه گروههای در معرض خطر تأکید کرد.
محسن لعل، معاون آموزش همگانی سازمان اورژانس کشور با اشاره به افزایش شدید دمای هوا در روزهای اخیر گفت: افزایش بیش از حد دمای بدن یا از دست رفتن مایعات و املاح، منجر به بروز گرمازدگی میشود که اگر درمان نشود و اقدامی برای کاهش علائم آن صورت نگیرد، میتواند باعث آسیبهای جدی و حتی تهدیدکننده حیات شود.
وی افزود: برای پیشگیری از گرمازدگی، باید ابتدا بدانیم چه کسانی بیشتر در معرض خطر هستند و کودکان و نوزادان، سالمندان، خانمهای باردار، افراد چاق، مبتلایان به بیماریهای زمینهای مانند دیابت یا بیماریهای قلبی، و همچنین افرادی که در فضای باز فعالیت سنگین دارند، بیش از دیگران در معرض خطر گرمازدگی قرار دارند.
در ساعات اوج گرما از خانه خارج نشوید
لعل تأکید کرد: در گام نخست، در صورت نداشتن ضرورت برای خروج از منزل، افراد بهویژه گروههای پرخطر از خانه خارج نشوند، بهویژه در ساعات اوج گرما یعنی از ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر. در صورت لزوم برای خروج، باید از لباسهای نخی، سبک و روشن استفاده شود و بهطور مداوم و قبل از احساس تشنگی، آب نوشیده شود.
وی با بیان اینکه مصرف نوشیدنیهای شیرین و حاوی کافئین در گرما توصیه نمیشود، گفت: اگر افراد از خودرو استفاده میکنند، باید حتماً از سیستم تهویه مناسب و کولر بهره ببرند و در صورت امکان، چرخش هوای داخلی خودرو فعال شود تا شرایط دمایی قابلتحملتر شود.
معاون آموزش همگانی اورژانس در ادامه با اشاره به علائم هشداردهنده گرمازدگی گفت: علائم اولیه شامل سردرد، سرگیجه، تهوع، ضعف عمومی و گرفتگی عضلات است. اگر در این مرحله اقدامی برای خنک کردن فرد صورت نگیرد، دمای بدن افزایش یافته، پوست خشک میشود، ضربان قلب بالا میرود و در مراحل پیشرفته ممکن است فرد دچار بیهوشی، تشنج و حتی مرگ شود.
به گفته وی؛ در مواجهه با فردی که دچار گرمازدگی شده، باید سریعاً او را به محیط خنک منتقل کرده، لباسهای غیرضروری را کاهش داد، بدن او را با آب اسپری و باد زده و در صورت هوشیاری به او مایعات خنک حاوی املاح خوراند. اگر گرفتگی عضلات شکم وجود دارد، بیمار باید در حالت درازکش و با پاهای خم شده قرار گیرد تا از درد و فشار کاسته شود.
لعل در پایان خاطرنشان کرد: افزایش آگاهی عمومی نسبت به علائم و اقدامات اولیه گرمازدگی میتواند از بروز بسیاری از موارد شدید جلوگیری کند. در صورت مشاهده علائم، تماس با شماره ۱۱۵ اورژانس میتواند راهنمایی فوری و اعزام سریع نیروهای درمانی را به دنبال داشته باشد.