با همسر عصبانی چه کنیم؟!
همسر عصبانی دلیل اصلی بسیاری چالش ها در زندگی زناشویی است. زیرا گاهی عصبانیت همسر باعث از بین رفتن پرده ها بین زن و شوهر شده و بسیاری از جنبه های زندگی را تحت الشعاع قرار خواهد داد. پس برای آرام کردن همسر عصبانی علاوه بر دانستن دلیل عصبانیتش، به کار بردن تکنیک های آرام سازی بسیار مهم است.
همسر عصبانی می تواند محیط خانه را دچار تنش و خانواده آرام و امن را به خانواده ای عصبی تبدیل کند. بنابراین زوجین ضمن بررسی علل عصبانیت همسر خود نیاز دارند روش ها و تکنیک هایی را برای آرام کردن همسر خود و محیط خانواده بیاموزند. تانما در این مطلب قصد دارد روش های آرام سازی همسر عصبانی را به شما آموزش دهد؛
دلیل دعوای زن و شوهر
دلیل اصلی و عمده اختلافات و جروبحث های زناشویی را باید در اختلافات فرهنگی دانست و اینکه تعریف ارزش ها از دید هر کدام از زن و شوهرها متفاوت است. بسیار زیاد شاهد هستیم که سردرگمی بین سنت و مدرنیته، محل اختلاف در زندگی زناشویی است.
از دیگر عواملی که می توان به آن اشاره کرد، نداشتن مهارت های ارتباطی و حل مسئله به منظور حل اختلافات زن و شوهر است. با دانستن مهارت های زندگی، همسران می توانند یکدیگر را به راحتی درک کنند.
یکی دیگر از علل مشاجره و دعوا بین همسران، تلاش برای تغییر دادن رفتارهای یکدیگر است، وقتی یکی از همسران درصدد تغییر رفتار شریک زندگی اش برمی آید، ناخودآگاه باعث می شود که شریکش از خود مقاومت نشان دهد که این مقاومت و سپر دفاعی در دست گرفتن باعث جرو بحث در زندگی می شود.
بنابراین عصبانیت همسران به دو علت عمده می باشد اول اینکه خود فرد شخصیت آرامی ندارد که در این صورت باید برای درمان به روانپزشک مراجعه نماید و دوم اینکه مهارت های همسرداری را نیاموخته است.
رفتار درست با همسر عصبانی؛
صبر کنید تا او آرام شود
زمانی که منطقی شد، خشم خویش را بیان کنید. تعجب نکنید که شوهر شما هنوز عصبانی است، حتی هنگامی که همه چیز مطابق میل او باشد. درک کنید که بدن یک سیستم انرژی است و زمان می برد تا انرژی حل شود و پایان یابد. معمولاً لااقل ۲۰ دقیقه طول میکشد تا اثر آدرنالین کاهش یابد. وقتی او خونسرد و آرام شد، رفتار نامعقولش را بررسی کنید.
دلیل عصبانیت را فوری پیدا کنید
زمانی هایی وجود دارد که بطور ناگهانی با عصبانیت همسرتان روبرو می شوید بدون آنکه بدانید او چرا عصبانی است. گاهی رفتار عصبی همسرتان امکان دارد، علتی بیرون از منزل و روابط زناشویی داشته باشد؛ بنابراین بهتر است زن یا شوهر از دلیل عصبانیت همسرشان اگاهی پیدا کنند.
در این مواقع ترک کردن شخص عصبانی کار عاقلانه ای نیست برای این که تصور بر این است که چنانچه وی را ترک کند، او ارامش پیدا می کند. در حالیکه این مسأله نه تنها بهبود پیدا نمی کند بلکه اوضاع را بدتر خواهد کرد. زیرا حمله افکار همراه با تنش و عصبانیت در مواقع تنهایی وی را رها نخواهد کرد.
در احترام گذاشتن پا فشاری کنید
هر کسی امکان دارد در حین عصبانیت حرف هایی گفته یا کار هایی بکند که بعدا از آن ها پشیمان شود. پس درصورتی که در زمان عصبانیت به صحبت های همسرتان جواب دهید، وضعیت بدتر می شود. چنانچه شروع به سرزنش و دعوا با شما کرد، خود را از آن وضعیت بیرون نموده و از وی بخواهید که بعد از آرام گرفتن با هم صحبت کنید.
به عنوان مثال همسرتان با عصبانیت شروع به دعوا و سرزنش شما می کند؛ به آرامی به او بگویید” می دونم عصبانی هستی، من هم دلم می خواهد به صحبت های تو گوش دهم، ولی تا هنگامی که بتوانی با من با احترام صحبت کنی به اشپزخانه می روم”. برخورد درست در بسیاری از موارد سبب تمام شدن بحث و دعوا می شود.
با همسرتان همدردی کنید
چنانچه شما هم حس عصبانیت می کنید و از حس عصبانیت همسرتان غمگین هستید این حس خویش را به زبان آورید، زیرا اگر شخص عصبانی بداند که همسرش احساسات واقعی اش را انکار نموده و نسبت به مسئله پیش آمده بی تفاوت است، خشم اش بیشتر می شود.
برای صلح پیش قدم شوید
هنگامی که از علل عصبانیت همسرتان با خبر شدید و بطور واقع بینانه متوجه شدید شما هم در این ماجرا مقصر بوده اید برای آشتی چند قدم بردارید این قدم ها بیانگر این است که خواستار صلح هستید و قسمتی از خطا های خود را پذیرفته اید و تصمیم دارید مشکل پیش آمده را هر چه سریعتر حل کنید. البته در این راه چند قدم واقعی تر هم باید بردارید.
در جواب به عصبانیتش عصبانی نشوید
عصبانی شدن در واکنش به عصبانیت او عاقلانه نیست. اگر شما حمله کلامی او را تحمل میکنید و ارام هستید، احتمالا از رفتارش خجالت زده خواهد گردید و به این فکر می کند که آنرا تصحیح کند، و به شما احترام بیشتری بگذارد.
خوابیدن در محیطی آرام را به وی پیشنهاد دهید
گاهی اوقات خواب ناکافی سبب می شود شخص تمرکزش کم شده و نتواند درست تصمیم بگیرد و حلقه معیوبی (استرس بیشتر می شود و استرس بیشتر مشکلات را بیشتر می کند و مشکل بیشتر هم باز استرس را بیشتر می کند) شکل می گیرد که وضعیت را وخیمتر می سازد؛ بنابراین یک توصیه مناسب به همسرتان، به ویژه چنانچه می بینید اخیرا خوابش کم شده، این است که به اندازه کافی برای خوابیدن وقت بگذارد.
به حل مسأله فکر کنیم
بهتر است به جای پرداختن به رفتار همسرمان و انتقاد و گله به فکر راه حلی باشیم تا وی بتواند مسأله ای را که سبب عصبانیتش شده حل کند. میتوانیم باهم به این مسئله بپردازیم که چطور باید این خشم را مدیریت کنیم تا دفعه بعد به رفتار نامناسبی منجر نشود. مراقب باشیم نصیحت نکنیم؛ انتقاد، توهین و تحقیر هم به هرجهت، شیوه مناسبی نیست بلکه با همسرمان هم عقیده شویم. جواب های زیر میتواند به کم کردن تنش در رابطه شما بسیار کمک کند:
متاسفم که ترا دلخور و عصبانی کرده است.
چه وقاحتی! این خیلی غیرمنصفانه است.
تقصیر تو نبوده، این می تواند برای هر کسی اتفاق بیفتد.
خوب می فهمم چه احساسی داری!
رفتار نادرست با همسر عصبانی؛
روی آتش بنزین نریزید
عصبانیت یک ویژگی مهم دارد و آن هم این است که موقتی است بنابراین به او اجازه دهید خودش خشمگین شود و بداند که عاقبت آرام خواهد شد.اگر آتش بیشتری روی آتش قرار دهید، ممکن است چند ساعت یا حتی بیشتر از حد معمول طول بکشد. به خاطر داشته باشید که عصبانیت او از بین خواهد رفت، اما چیزی که شما به هم می گویید در هنگام بحث در لحظه عصبانیت ممکن است جای زخمی را برای همیشه بگذارد.
پیش کشیدن موضوعات گذشته
گاهی زن و شوهر هنگام دعوا برای این که قافیه را نبازند، بحث ها و موضوعات ناخوشایندی را که الان وجود ندارد، پیش می کشند و اوضاع را بدتر می کنند. یادتان باشد موضوعات گذشته تمام شده و شما الان فقط باید راجع به مشکل فعلی تان صحبت کنید.
خشونت فیزیکی
هنگام مشاجره معمولا افراد بدترین جنبه شخصیت خود را نشان می دهند. برخی برای این که ثابت کنند حق با آن هاست، بدترین تصمیم را می گیرند و شروع به کتک کاری می کنند. در این مواقع به یاد داشته باشید که درد فیزیکی ممکن است سبب شود همسرتان احساس و علاقه ای را که به شما داشته ، فراموش کند و به لحاظ قانونی وارد عمل شود.
حرف طلاق را پیش کشیدن
هنگام مشاجره، حرف طلاق را پیش کشیدن باعث توهین بیشتر به همسر و جریحه دار کردن احساسات او می شود. بنابراین توصیه می شود چه شوخی و چه جدی، هیچ وقت زن و شوهر چنین مسئله ای را به خصوص در زمان جر و بحث هایشان مطرح نکنند.
ترک کردن خانه در زمان مشاجره
بیرون رفتن از منزل در زمان مشاجره یا دعوا به همسرتان نشان خواهد داد تا چه اندازه از بودن با او زیر یک سقف احساس ناراحتی می کنید و البته دلیل منطقی برای دفاع از رفتار یا گفتار خودتان ندارید. این کار حتی سبب می شود همسرتان درباره بلوغ فکری تان شک کند که تا حدودی هم حق خواهد داشت. در این شرایط بهتر است بگویید نمی خواهم الان درباره اش صحبت کنم بنابراین نیاز دارم تنها باشم و به جای ترک منزل به اتاق دیگری بروید.
با خبر کردن فامیل و اطرافیان
با خبر کردن اعضای خانواده و فامیل از مشاجره ها، یکی از اشتباهات رایج بعضی زوج هاست. با وارد کردن خانواده به دعوای خودتان یک بحث معمولی ممکن است به آشفتگی خانوادگی تبدیل شود و شما بعد از مدتی روال عادی زندگی را در پیش بگیرید ولی در نگاه دیگران کوچک شده اید و چه بسا دانستن آنان به نفع تان نباشد و بعدها علیه خودتان یا همسرتان شود. بهتر است بپذیرید این دعوا به خودتان دو نفر مربوط است که یا خودتان باید حلش کنید یا از مشاور کمک بگیرید.
مقابله به مثل کردن
متاسفانه عده ای از زوج ها طرف مقابل خود را همسر نمی بینند بلکه یک دشمن قسم خورده تصور می کنند که باید در جر و بحث، او را شکست دهند! هر کار نادرست او را سعی می کنند عینا تلافی کنند و کم نیاورند. این کار فقط آتش این خشم را شعله ورتر می کند. همچنین گاهی زن و شوهرها نقطه ضعف همسر خود را می دانند و موقع مشاجره دست روی آن می گذارند و همسر خود را تحقیر می کنند. در این بین باید توجه داشت که بعد از مدتی مشکل حل می شود ولی زخمی که به روح همسر خورده تا مدت ها باقی می ماند.
توهین به خانواده های یکدیگر
اگر موقع بحث خودتان و بدون دلیل شروع به فحاشی و توهین به خانواده همسر می کنید، این رفتارتان دردسر ساز خواهد شد. مسلما طرف مقابل برای این که خشم خود را خالی کند، همان کار شما را با خودتان انجام می دهد. در موقع بحث بهتر است فقط و فقط درباره مشکل کنونی بین خودتان صحبت کنید نه کسانی که الان نیستند یا ربطی به مشکل شما ندارند.
تهدید به خودکشی
تعداد کمی از زوج ها موقع بحث و مشاجره تهدید به خودکشی می کنند یا حتی ممکن است یک تیغ یا چاقو در دست بگیرند و وانمود کنند که الان خودکشی می کنند و … اما این کار هم اشتباه بزرگی است. بهتر است بدانید این کار یکی از خام ترین کارهای ممکن است که شما را در نگاه همسرتان، یک فرد ضعیف نشان خواهد داد. اگر مشکل دارید باید حلش کنید اما نه با تهدید به مرگ که فقط جو را متشنج تر می کند.
مظلوم نمایی جلوی فرزندان
در حضور فرزندان دعوا کردن و مظلوم نمایی جلوی آن ها، تاثیرات بدی روی روان و شخصیت آن ها خواهد گذاشت. متاسفانه بعضی زوج ها این اشتباه را می کنند و با کشاندن پای بچه ها وسط دعوای خودشان به آن ها آسیب جدی روانی وارد می کنند. یادتان باشد دعوای شما ربطی به فرزندان تان ندارد. بهتر است بگذارید وقتی حضور ندارند، بحث خودتان را دنبال کنید و جلوی بچه ها، ماجرا را کش ندهید.
چند تکنیک برای آرام کردن همسر عصبانی:
تکنیک آینه
برای آرام کردن همسر عصبانی بعد از پایان مشاجره چند راهکار وجود دارد که به کاربردن آنها ثمربخش است. تکنیک آینه یکی از این راهکارهاست. در این روش ما فقط نقش یک مشاهده گر که فعالانه گوش می دهد را اجرا می کنیم.
به بیان دیگر در این شیوه شما احساسات همسرتان را تایید می کنید بدون آنکه به آن چیزی را اضافه یا کم کنید. با استفاده از این تکنیک به شریک زندگی مان این مسئله را گوشزد می کنیم که او را درک می کنیم.
استفاده از تکنیک آینه جلوی تشدید عصبانیت را می گیرد. این در حالی است که اگر شروع کنیم به انتقاد کردن از همسرمان، او را تحریک کرده ایم که بیشتر عصبی شود و در این حالت او موضع دفاعی می گیرد و دفاع کردن باعث می شود که فرد عصبانی از گذشته ها و خاطرات برخی مسائل ناخوشایند را بیرون کشد و دوباره جر و بحث شدیدتر شود.
تکنیک دیالکتیک
مناسب ترین شیوه برای آشتی کردن و پایان دادن به مشاجره های زناشویی استفاده از روش دیالکتیک است. پیش فرض این روش آن است که یک فکر یا یک جمله هم می تواند هم درست باشد و هم غلط. به کار بردن قیدهای احتمالی مانند گاهی، برخی اوقات و… در این روش بسیار دیده می شود و از قیدهای مطلق مثل همیشه، هیچ وقت پرهیز می شود.
در روش دیالکتیک، مطلق اندیشی و باید و نباید ها وجود ندارد. در دل این شیوه همدلی وجود دارد و احترام به تفاوت های فردی در آن نهفته است. این روش به ما می گوید همسر ما حتی بعد از دعوا هم انسان بدی نیست و مسلما دارای برخی ویژگی های مثبتی است که باعث برتری او نسبت به دیگران در انتخاب مان شده که می توان با تکیه روی آن خصوصیات پیشقدم آشتی کردن شد.
مثلا اگر زوجی در باره مسئله پیش پا افتاده ای مثل اینکه عید امسال اول باید به خانه کدامیک از والدین بروند مشاجره کنند، به راحتی با این دیدگاه می توانند مسئله را حل کنند. مثلا عید امسال اول به منزل خانواده تو می رویم و عید سال آینده به دیدن خانواده من می رویم.
تکنیک نامه نوشتن
نامه نوشتن بعد از پایان دعوا و مشاجره در برخی از مواقع برای آرام شدن سنگین جو حاکم در خانه بسیار مفید است. از آن جهت که قبل از خواندن نامه توسط همسرمان، خودمان چند بار احساسات و عقایدمان را که روی کاغذ نوشته ایم، می خوانیم و جملاتی را که بار منفی دارد، اصلاح می کنیم و هنگامی که همسرمان مشغول خواندن نامه است به دلیل حضور نداشتن ما، او خودش را جای ما می گذارد که این کار به حل مسئله و پایان مشاجره کمک می کند.
گاهی اوقات تنها گذاشتن همسرمان بعد از جر و بحث (به اصطلاح روانشناسان به غار خود فرو رفتن ) در آرام کردن اوضاع مفید است، به خصوص در برخی از مشاجره ها که بعد از آن زن و شوهر نیاز به زمان دارند، باید این اجازه را داد که مدتی تنها باشند نه اینکه یکی از طرفین فضا را ترک کند و به خانه والدینش برود بلکه به بهانه خرید کردن یا پیاده روی مدتی از فضای خانه دور شوند.
البته این پیشنهاد همیشه مفید نیست، زیرا ممکن است برخی از همسران دوست نداشته باشند که بعد از دعوا تنها باشند، زیرا آن را دلیل بی توجهی به خود می دانند و می خواهند با لحن آرام تر و به دور از تنش با شریک زندگی شان گفت وگو کنند.
تکنیک مه آلود
این روش به شما کمک می کند تا ایرادگیری های بی سبب را دفع کنید، زیرا ایرادگیری سبب می شود عصبانیت همسرتان اوج گرفته و اوضاع بد تر شود، به جای جدل کردن با همسرتان در مورد مسئله پیش آمده تلاش کنید وی را از فضای عصبانیتش منحرف نموده و وارد جاده مه آلود کنید.
به طور مثال هنگامی که او بخاطر خودپسندی شما عصبانی است به وی بگویید «موافقم بعضی اوقات در مورد تبعات کار ها فکر نمی کنم، ولی در این راه تلاش خودم را بیشتر می کنم» یا چنانچه وی بخاطر تأخیرتان عصبانی است به جای دلیل آوردن تنها به او بگویید “می دانم تاخیر داشته ام تلاش می کنم همین امروز این مسأله را طور دیگری جبران کنم.”