بهترین ساعت برای مصرف قرص کلسیم جهت جذب حداکثری به بدن
سبک زندگی ما در عصر حاضر و رژیم غذایی نه چندان سالمی که داریم، نیاز بدن را به مصرف انواع ویتامینها و مکملهای غذایی به منظور حفظ سلامتی افزایش میدهد.
به گزارش پارسینه پلاس، برای مثال یکی از مکملهای ضروری برای بدن کلسیم است که کمبود آن میتواند مشکلات متعددی را ایجاد کند. با این حال به منظور افزایش اثربخشی لازم است از بهترین زمان مصرف کلسیم .
تفاوت در زمان مصرف انواع مکملهای کلسیم
مکملهای کلسیم به اشکال مختلف قرص، کپسول، پودر و لیکویید موجود هستند؛ بنابراین یکی از تفاوتهای اساسی که با یکدیگر دارند، ساختار کلسیم موجود در آنها است و براین اساس کلسیم را میتوان به چهار مدل سیترات، کربنات، گلوکونات و لاکتات تقسیم کرد که از نظر میزان جذب هم با یکدیگر متفاوت هستند. با توجه به این مسئله لازم است نکات زیر را در مورد رایجترین اشکال کلسیم یعنی سیترات و کربنات در نظر داشته باشید:
اشکال رایج مکمل کلسیم در بازار |
مشخصات و نحوه مصرف |
کلسیم کربنات |
|
کلسیم سیترات |
|
زمان مصرف قرص کلسیم به همراه وعدههای غذایی
همانطور که ملاحظه کردید استفاده از مکمل کلسیم در کنار وعده غذایی میتواند بر میزان جذب و تاثیر آن بر بدن اثر بگذارد. با این حال سیترات کلسیم، لاکتات و گلوکونات را میتوان در هر ساعت از شبانهروز و همراه یا بدون غذا مصرف کرد. البته کارشناسان توصیه میکنند که بهتر است مصرف آنها را بلافاصله بعد از غذا انجام دهید تا بهتر جذب شوند و در عین حال عوارض گوارشی جانبی احتمالی آنها مانند نفخ و یبوست کاهش پیدا کند.
با این حال در نظر داشته باشید که بهترین زمان مصرف کلسیم فقط بخشی از ماجرا را تشکیل میدهد و نوع غذای مصرفی هم بر میزان جذب این ترکیب اثرگذار است. برای مثال فیتات نوعی ترکیب گیاهی موجود در سبوس، آجیل، غلات کامل و دانهها است که به کلسیم متصل میشود و جذب آن را با مشکل مواجه میکند؛ اما در صورت خیساندن این ترکیبات و پختن آنها میتوانید اثر منفی را که در جذب کلسیم دارند، به حداقل برسانید یا اینکه مصرف کلسیم و مواد غذایی حاوی این ترکیبات را از یکدیگر جدا کنید.
بهترین زمان مصرف قرص کلسیم در بزرگسالان
از آنجایی که بیشتر افراد در وعدههای صبحانه و ناهار خود ترکیبات غذایی حاوی آهن مصرف میکنند که میتواند بر میزان جذب کلسیم اثر بگذارد، بهتر است مصرف کلسیم را به شب موکول کنید. در صورتی که باید بیشتر از یک عدد قرص کلسیم در طول شبانهروز مصرف کنید، میتوانید یک عدد را در صبحانه و قرص دوم را هم شب میل کنید؛ علاوهبراین در نظر داشته باشید که این مصرف با غذاهای گوشتی و سبزیجات همراه نباشد، چرا که میزان جذب این ماده را کاهش میدهند.
بهترین زمان مصرف قرص کلسیم در دوران بارداری و شیردهی
یکی از مهمترین مکملهای دوران بارداری و شیردهی کلسیم است. با توجه به اطلاعات منتشر شده توسط دانشمندان و متخصصان، زنانی که در دوران بارداری یا شیردهی خود به سر میبرند به مصرف روزانه ۱۰۰۰ میلیگرم کلسیم نیاز دارند. البته در نظر داشته باشید که مادران در دوران شیردهی چهار برابر بیشتر از بارداری کلسیم از دست میدهند و تراکم استخوانی آنها کاهش مییابد؛ به همین جهت باید با مصرف درست کلسیم این وضعیت را درمان کرد. برای این منظور باید مصرف کلسیم را از هفته ۲۰ بارداری آغاز کرد و با نظارت پزشک میزان مصرف ترکیبات غذایی حاوی کلسیم از قبیل محصولات لبنی، ماهی، آب پرتقال، غلات و نان را افزایش داد.
بهترین زمان مصرف شبانه قرص کلسیم
بهترین زمان مصرف قرص کلسیم در شب معمولا بعد از شام یا قبل از خواب است. با این کار بدن در طول شب به خوبی کلسیم را جذب میکند و میتواند به سبب دیگر مزایای این ماده معدنی خواب با کیفیتی را هم تجربه کند. البته در صورتی که به مصرف بیش از یک قرص کلسیم نیاز دارید، بهتر است مصرف آن را در فواصل زمانی مختلف انجام دهید؛ چرا که بدن در آن واحد صرفا میتواند ۵۰۰ میلیگرم کلسیم جذب کند.
آیا مصرف نادرست کلسیم عوارض دارد؟
با وجود مزایای متعدد کلسیم بدن ما در طول روز میتواند حداکثر ۲۵۰۰ میلیگرم از آن را از طریق غذا یا مکمل دریافت کند و میزان ایدهآل کلسیم برای افراد با توجه به بازهی سنی آنها متفاوت خواهد بود. برای مثال اشخاصی که بیشتر از ۵۰ سال سن دارند، نباید بیشتر از ۲۰۰۰ میلیگرم کلسیم در طول روز دریافت کنند، چرا که احتمال ابتلا به سنگ کلیه، سرطان پروستات و یبوست در آنها افزایش پیدا میکند.
علاوهبراین در بعضی از افراد میزان بالای کلسیم میتواند در طولانی مدت در رگهای خونی جمع شود و مشکلات قلبی برای آنها ایجاد کند. این مشکل به نوبهی خود جذب سایر ترکیبات معدنی از قبیل آهن و روی را هم تحت تاثیر قرار میدهد. در صورتی که علائم زیر را در خود یا یکی از نزدیکان مشاهده میکنید، احتمال به معنی این است که سطوح کلسیم در بدن شما بالا و بیشتر از حد طبیعی است:
- احساس موجهایی از حرارت در بدن؛
- احساس سردرد، خوابآلودگی، حواسپرتی و سرگیجه؛
- ابتلا به یبوست؛
- درد در قفسه سینه؛
- تپش قلب؛
- تهوع و استفراغ؛
- تکرر ادرار و سنگ کلیه
آیا برای مصرف کلسیم به تجویز پزشک نیاز است؟
حال که با بهترین زمان مصرف کلسیم در موقعیتهای مختلف آشنا شدید، سوالی که مطرح میشود این است که برای استفاده از این مکمل به تجویز پزشک نیاز داریم یا نه؟ معمولا برای مصرف مکمل کلسیم به تجویز پزشک نیاز ندارید، اما در موارد خاص بهتر است با متخصص و پزشک خود مشورت کنید. برای مثال در صورتی که به دلیل کمبود کلسیم، بیماریهای خاص یا مصرف داروهای دیگر نیازمند استفاده از این مکمل هستید، بهتر است پزشک را در جریان قرار دهید تا دوز و مکمل مناسب را برای شما مشخص کند.
موارد مختلفی از قبیل سن، جنسیت، وضعیت سلامت و عادات غذایی هم از جمله مواردی هستند که بر تجویز پزشک اثر میگذارند. برای مثال اشخاصی که در جذب کلسیم مشکل دارند یا اینکه در معرض پوکی استخوان هستند، در مقایسه با افراد دیگر به دوز متفاوتی از کلسیم نیاز دارند؛ علاوهبراین اشخاصی که مقادیر کافی از این ماده را در رژیم غذایی دریافت میکنند، نیازی به مصرف مکملهای آن نخواهند داشت.
سخن آخر
همانطور که ملاحظه کردید، کلسیم ترکیبی حیاتی و ضروری برای بدن است که به صورت عمده به حفظ سلامت استخوانها کمک میکند و کمبود آن میتواند مشکلات متعددی را ایجاد کند. با این حال مصرف خودسرانه این مکمل توصیه نمیشود، چرا که بالا بودن میزان آن هم خطرات خاص خود را دارد. با توجه به این مسئله بهتر است در مورد دوز و بهترین زمان مصرف کلسیم با پزشک خود مشورت کنید تا با توجه به وضعیت سلامت شما بهترین نوع مکمل و دوز ایدهآل را تجویز کند.