تغییرات بدن بعد از قطع قرص‌های ضدبارداری

اگر به‌تازگی استفاده از روش‌های پیشگیری از بارداری هورمونی را قطع کرده باشید، بدن و مغز شما واکنش‌هایی نشان می‌دهد. شاید دچار نوسانات خلقی شده‌اید یا جوش و آکنه زده‌اید و یا پریودهای نامنظم دارید. این علائم که به آنها سندرم پس از توقف پیشگیری از بارداری هورمونی می‌گویند می‌توانند آشفته‌کننده باشند؛ اما نگران نباشید؛ چون کاملاً طبیعی‌اند.

پیشگیری از بارداری هورمونی می‌تواند بر اکثر سیستم‌های بدن اثر بگذارد، بنابراین وقتی مصرفشان را متوقف می‌کنید، باز هم طبیعی است که متوجه علائمی شوید. در قرص، حلقه، چسب و… از هورمون‌هایی مانند استروژن و پروژستین (پروژسترون مصنوعی) برای جلوگیری از بارداری استفاده می‌شود؛ اما کاربردهای دیگر این ابزارها می‌تواند شامل درمان آکنه و تسکین علائم سندرم تخمدان پلی‌کیستیک شود؛ بنابراین دلیل شما برای شروع مصرف این روش‌های هورمونی از اول هر چه که باشد، با قطع مصرف به‌احتمال بسیار زیاد تغییراتی تجربه خواهید کرد.

البته ممکن است بعد از توقف پیشگیری از بارداری هورمونی هیچ علامتی نداشته باشید؛ اما این احتمال هم وجود دارد که بدن شما برای سازگارشدن با وضعیت جدید به دردسرهایی بیفتد. علائم به‌زودی برطرف خواهند شد و در این فاصله می‌توانید کارهایی برای تسکین علائم انجام دهید.

سندرم پس از توقف پیشگیری از بارداری هورمونی چیست؟
این سندرم شامل هر گونه علامتی می‌شود که پس از توقف استفاده از روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری به وجود می‌آیند، از جمله پریودهای نامنظم، آکنه و نوسانات خلقی. این روش‌ها شامل قرص و دیگر روش‌های هورمونی مانند چسب و حلقه می‌شوند؛ اما در مورد IUD این‌طور نیست.

دلیل ایجاد این علائم واضح است: روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری مانند قرص، از استروژن و پروژستین برای تنظیم نوسانات هورمونی ناشی از سیکل معمول قاعدگی استفاده می‌کنند. تا زمانی که شما قرص می‌خورید، این علائم پوشیده‌اند؛ اما به‌محض اینکه مصرف قرص را متوقف می‌کنید این علائم دوباره ظاهر می‌شوند.

به‌طورکلی تغییرات پس از توقف روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری می‌توانند باعث نفخ و گرفتگی شکم، جوش و آکنه، حساسیت سینه‌ها، سردرد، افزایش وزن موقتی، نوسانات خلقی و تغییراتی در میل جنسی شوند. هر چند این علائم آشفته‌کننده‌اند اما واکنش طبیعی بدن شما برای سازگارشدن با وضعیت بدون آن هورمون‌ها هستند.

 

عوارض احتمالی توقف روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری
. بی‌نظمی و تغییراتی در پریود مثلاً سنگین‌تر شدن یا سبُک‌تر شدن خونریزی و لکه‌بینی

. گرفتگی

اگر علائم شدت گرفتند؛ مثلاً گرفتگی‌ها آزاردهنده شدند، خونریزی‌های پریودتان خیلی زیاد شد یا جوش و آکنه‌ها زیاد شدند باید به پزشک مراجعه کنید تا بدانید چه اقداماتی باید انجام دهید. ضمناً اگر بعد از سه تا شش ماه توقف استفاده از روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری، علائم کمتر و بهتر نشد باید به پزشک مراجعه کنید. نفخ

. احتباس آب در بدن

. افزایش وزن

. آکنه

. ریزش مو

. حساس شدن سینه‌ها

. سردرد

. نوسانات خلقی

. تغییراتی در میل جنسی

بر اساس تحقیقات، حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد از افرادی که داروهای هورمونی پیشگیری از بارداری را قطع می‌کنند، علائمی مانند نامنظمی قاعدگی یا آکنه را تجربه می‌کنند و در اکثر موارد، علائم در عرض ۳ تا ۶ ماه پس از قطع دارو بهبود می‌یابند، اما در برخی افراد ممکن است تا یک سال یا بیشتر ادامه داشته باشند.

 

عوامل خطر
افرادی که سابقه اختلالات هورمونی مانند سندروم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) دارند، ممکن است بیشتر در معرض تجربه علائم شدیدتر باشند.

 

چگونه علائم قطع مصرف روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری را مدیریت کنید؟
کنترل علائمی که دارید می‌تواند حالتان را بهتر کند. زیاد آب بنوشید و بدن را سیراب نگه دارید، سبزیجات برگ‌دار بخورید و ورزش کنید تا به بدن خود کمک کنید با نوسانات هورمونی که دارد زودتر سازگار شود و علائمی مانند نفخ و سر دردتان کنترل شود. در مورد علائم فیزیکی که دارید؛ مانند گرفتگی‌ها می‌توانید از مسکن‌هایی مثل ادویل استفاده کنید و اگر دچار جوش و آکنه شده‌اید می‌توانید از درمان‌های موضعی استفاده کنید یا با مراجعه به متخصص پوست از داروی تجویزی قوی‌تری استفاده نمایید.

اگر مصرف روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری را متوقف کرده‌اید تا بتوانید باردار شوید باید مطمئن شوید هر شیوه‌ای که برای کنترل علائم خود استفاده می‌کنید برای بارداری مشکلی ندارد.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
اگر می‌خواهید استفاده از روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری را متوقف کنید بهترین انتخاب این است که با مشورت پزشک این کار را انجام بدهید. بیشتر علائم ناشی از این توقف و تغییر باید به‌مرورزمان برطرف شوند و نگران‌کننده نیستند.

اما اگر علائم شدت گرفتند؛ مثلاً گرفتگی‌ها آزاردهنده شدند، خونریزی‌های پریودتان خیلی زیاد شد یا جوش و آکنه‌ها زیاد شدند باید به پزشک مراجعه کنید تا بدانید چه اقداماتی باید انجام بدهید. ضمناً اگر بعد از سه تا شش ماه توقف استفاده از روش‌های هورمونی پیشگیری از بارداری، علائم کمتر و بهتر نشدند باید به پزشک مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا