علت علاقه نداشتن کودکان به درس چیست ؟
وزیر آموزش و پرورش معتقد است: «دسترسی به آموزش برای تمام دانش آموزان کشور فراهم است.»؛ اما اگر چنین امکانی فراهم است چرا برخی از کودکان مدرسه نمیروند یا تعدادی از آنها بعد از گذراندن چند سال تحصیلی تصمیم میگیرند از مدرسه دور شوند؟
به گزارش پارسینه پلاس، وزیر آموزش و پرورش گفته که : «آمار دانشآموزان بازمانده از تحصیل حدود ۷۵۰ هزار نفر در سه دوره تحصیلی است.» گزارشهای اخیر مرکز پژوهشهای مجلس هم نشان میدهد آمار دانشآموزان بازمانده از تحصیل نسبت وسیعی با فقر دارد، طوریکه بهگفته یک کارشناس وضعیت اقتصادی خانوادهها سبب شده: «در برخی موارد دانشآموزان کار را بر تحصیل ترجیح دهند.»در زمینه بازماندگان از تحصیل نباید اول سراغ آموزش و پرورش رفت.» این جملهی وزیر آموزش و پرورش است؛ جملهای که نشان میدهد متولی اول آموزش در کشور هم برای دور ماندن کودکان از مدرسه دنبال دلایل دیگری است، علیرضا کاظمی معتقد است: «دسترسی به آموزش برای تمام دانش آموزان کشور فراهم است.»؛ اما اگر چنین امکانی فراهم است چرا برخی از کودکان مدرسه نمیروند یا تعدادی از آنها بعد از گذراندن چند سال تحصیلی تصیمیم میگیرند از مدرسه دور شوند؟
اگر قرار باشد برای بررسی دور ماندن کودکان از مدرسه و تحصیل صرفاً سراغ مسائل مربوط به آموزش و پرورش نرویم باید پرسید متهم اصلی کیست؟ شاید کوتاهترین پاسخ به این پرسش نظر سیدحسن موسوی چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران باشد، او به خبرآنلاین میگوید: «میتوان از فقر بهعنوان مهمترین عامل ترک تحصیل کودکان کشور یاد کرد.»
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی: آسیبهای اجتماعی در کمین کودکانی هست که از مدرسه فاصله میگیرند.
گزارشهای اخیر هم مهر تاییدی هستند بر صحبت رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران، گزارشی که در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی منتشر شده نشان دهنده نسبت بسیار نزدیک رشد فقر با رشد دانشآموزان بازمانده از تحصیل است.
اواسط آبان امسال گزارشی با عنوان «بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور(۵): اظهار نظر کارشناسی در مورد احکام تبصره(۱۳)(حمایتهای اجتماعی)» در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی منتشر شد. در این گزارش به رشد چشمگیر فقر در سالهای بعد از ۱۳۹۸ اشاره شده است. نمودار زیر(نمودار یک) بهخوبی روند افزایشی فقر در کشور را نشان میدهدبراساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، نرخ فقر درصدی از جمعیت کشور را نشان میدهد که در مقایسه با خط فقر درآمدی، فقیر بهحساب میآیند، نرخ فقر در ایران از ابتدای دهه ۹۰ تا سال ۱۳۹۶ روند ثابتی داشته است اما از سال ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۸ حدود ده درصد افزایش یافته و از سطح ۲۰ درصد به ۳۰ درصد رسیده است، همانطور که در نمودار بالا مشخص است از سال ۱۳۹۸ به بعد نرخ فقر نوسان اندکی داشته و همواره در حدود ۳۰ درصد باقی مانده است.
دانشآموزان دوره متوسطه دنبال کار میروند نه تحصیل!
موسوی چلک: «باوجود مدارس دولتی هزینههای جانبی مانع تحصیل دانشآموزان میشود»
همانطورکه گفته شد طی سالهای گذشته درصد قابل توجهی از جمعیت زیر خط فقر رفتهاند، بهنظر میرسد همین مسئله باعث شده وقتی سن کودکان افزایش پیدا میکند و احتمالاً شرایط بد اقتصادی خانوادهشان را درک میکنند تصمیم میگیرند ادامه تحصیل ندهند یا شاید در برخی موارد خانوادهها هستند که چنین تصمیمی برای آنها میگیرند، تعدادی از این کودکان قبل از اینکه در دوره متوسطه ادامه تحصیل دهند سراغ کارکردن میروند. درهمینباره موسوی چلک به خبرآنلاین میگوید: «عدهای از کودکان هستند که ممکن تا یک مقطعی درسشان را خوانده باشند اما با توجه به اینکه امروز اهمیت ورود به بازار کار برای برخی از بچهها بیشتر از ادامه تحصیل است ممکن است این دانشآموزان در مقاطع اول یا دوم متوسطه مدرسه را رها کنند و برای کسب درآمد وارد بازار کار میشوند، در واقع کار را بر تحصیل ترجیح میدهند.»
دلیل اصلی بی میلی دانش آموزان یکنواخت بودن نحوه تدریس در مدارس ایران هست.. بدون خلاقیت بدون برنامه های اموزشی و سرگرمی مناسب.. خیلی از کشورها که سرانه تحصیل بالا هست مثل ژاپن امریکا و… بخاطر مجموعه برنامه هایی هست که دانش اموز رغبت پیدا میکنه بره.. مثلا جشن های بخصوص اردوهای خاص برنامه های درسی درکنار کار عملی مفرح.. ک در کشور ما اصلا این چیزا ملاک نیست.. یه اردو هم زمان ما میبردن که همونم خیلی از مدارس الان کنسل کردن.. دیگه لذتی نداره 7صبح بلندشی بری یه معلم بی اعصاب ک طفلی تقصیرم نداره با حقوق ناچیز خودش هزارتا مشکل داره بیاد تازه درس بده اونم بدون خلاقیت بدون لذت.. درس درکنارش باید لذت هم باشه تفریح هم باشه تا دانش اموز رغبت کنه صبح زود بیاد مدرسه..
مثلا یه مثال میزنم.. ما همیشه بجای 7نیم صبح ساعت 6نیم مدرسه بودیم چرا؟ چون مدیر ما اجازه میداد از 6نیم تا یه ربع ب 8ک زنگ صبحگاهی هست فوتبال بازی کنیم.. ما هم یه اکیپ بودیم ساعت 6بیدار میشدیم صبحونه مبخوردیم 6نیم مدرسه حاضر بودیم.. یکساعت زودتر از موعد قانونی.. بخاطر همون یکساعت لذت فوتبال صبحگاهی.. حالا فکر کن چه چیزای دیگه میتونه باشه تا چنین لذتی برا بچه ها بوجود بیاره…
درس به چه درد میخوره فقط پول و اختلاس
بعلاوه نکات اشاره شده آینده نگری کسب و کار و زمینه بکارگیری با مدارک دانشگاهی انتظارات سابقه کار عملی ( تخصصی و تجربی ) فرد را هدایت به انتخاب مسیرهای راحت تر و سودآوری بیشتر می کند یعنی تامین تا رسیدن به این سقف برای همه ممکن نیست مگر تعداد محدود _ ادارات در این زمینه های آموزشی و پرورشی با توجه به نیازهای کشور با استعداد یابی از ابتدای تحصیل شرایط بورسیه را فراهم سازند و سرمایه گذاری علمی کشور را تحقق بخشند.
لطفااگربازماندگان التحصیل افغانی هستندبه حال خودشان رهاشون کنید.
از نظر من علت دور شدن بچه ها از درس گوشیه قدیما گوشی نبود و همه درس خوان بودن ولی الان همه گوشی به دست هستند جوونا
سلام نحوه تدریس اخلاق بد وحتی کتک خوردن کودک پسر من ۶ ساله است وتوسط معلم کتک خورده تازه معلم توی سر پسرم زده به پسرم گفتم من رومثل معلمت بزن گفت نه دردت میگیره حالا برای چی زده پسرم میگه به خاطر این که زود نوشتم من هیچ کاری از دستم بر نمی آید حتی توی مدرسه هم نمی توانم شکایت کنم چون مدرک ندارم کسی هم حرف من رو باور نمی کند چون معلم ها ظاهرشان گول زنک است وکسی باور نمیکند یه بچه رو بزنند از خدا می خواهم دست معلمش بشکند