علت گریه شدید نوزاد
اگر نوزاد شما هم شب و روز بی قرار است و گریه می کند، دلایل گریه او را بررسی و با روش های زیر نوزادتان را آرام کنید.
به دنیا آمدن فرزند یکی از خوشایندترین اتفاق زندگی والدین است اما گاهی مشکلات بعد از تولد نوزاد و گریه شدید او زندگی والدین را تحت تاثیر قرار می دهد. گریه نوزاد دلایل متنوعی داشته و در واقع یک راه ارتباطی برای بیان نیازها و درخواست توجه و مراقبت است. در این مطلب میتوانید با دلایل معمول و شایع گریۀ نوزادان و توجه به آنها برای برطرف کردنشان آشنا شوید.
علت گریه نوزاد چیست؟
دلایل احتمالی گریهی نوزاد عبارتند از:
گرسنگی
یکی ازدلایل اصلی گریهی نوزاد، گرسنگی می باشد. نوزاد به دلیل کوچک بودن معده اش خیلی زود سیر اما خیلی زود نیز گرسنه می شود و شروع به گریه می کند. گاهی شیر مادر برای تغذیه کودک کافی نیست و کودک نیاز به شیرخشک دارد، برای اینگونه نوزادان پزشک شیرخشک مناسب تجویز می کند. از شش ماهگی به بعد نیز نوزاد به غذا نیاز دارد.
تعویض پوشک
یکی از دلایل گریه نوزاد این است که او نیاز به تعویض پوشک دارد، برخی نوزادان بسیار حساس بوده و بنابراین باید پوشک آنها را زود تعویض نمود اما گروهی دیگر از نوزادان تا زمانی که پوست آنها تحریک پذیر نشود، به خیس بودن پوشک خود واکنشی نشان نمیدهند. برخی از نوزادان نیز هنگام تعویض پوشک گریه می کنند زیرا دوست ندارند پوستشان با هوای سرد مواجه گردد.
کولیک یا قولنچ نوزادی
اگر نوزاد تازه متولد شده که در سلامت کامل به سر میبرد و تغذیهای مناسب دارد، بیش از ۳ ساعت در روز، ۳ روز در هفته و بهصورت مداوم تا ۳ هفته (قانون سه سه سه) گریههای بیوقفه و جیغدار داشته باشد، به آن کولیک نوزادی یا قولنج نوزاد میگویند. کولیک از سنین ۱ تا ۴ ماهگی رایج بوده و اغلب با روشهای خانگی، مراقبتهای پزشکی و گاهی داروهای درمانی با تجویز پزشک یا اصلاح رژیم غذایی مادر درمان میشود.
نیاز به بغل پدرو مادر
نوزاد به صدای قلب مادر، گرمای بدن او و بوی او نیاز دارد تا آرام شود بنابراین برخی از نوزادان به این دلیل گریه می کنند که نیاز به آغوش گرفته شدن ، تماس فیزیکی و حس اطمینان از حضور مادر یا پدر دارند. به جز بغل کردن می توانید از تاب دادن و آواز خواندن کمک و از آغوشیهای مخصوص نگهدارنده استفاده کنید.
خواب
گاهی گریه های شدید نوزاد به دلیل این است که خوابش می آید، از نشانههای نیاز کودک به خواب نق زدن، بی قراری و گریه با کوچکترین محرک، خیره شدن به فضای اطراف و ساکت ماندن است. توجه کنید گاهی خوابیدن به خصوص در هنگام خستگی زیاد برای نوزاد کاری سخت و دشوار است، زمان خواب نوزاد را مشخص کنید، او را بیش از حد نچرخانید، در جای پرسر وصدا نوزاد را نخوابانید.
گرما و سرما
گاهی گرما و یا سرما علت گریه های نوزاد است،در تابستان لباس خنک تن نوزاد کنید، همواره دمای اتاق نوزاد را بررسی کنید و بین ۱۶ تا ۲۰ درجه سانتیگراد قرار دهید،در زمستان لباس گرم تن نوزاد کرده اما از پوشاندن خیلی زیاد نوزاد خودداری کنید. برای بررسی دمای بدن نوزاد دست و یا پای او را چک نکنید و کمر، شکم و یا گردن او را لمس نمایید.
بیماری
یکی از علت های گریه شدید نوزاد بیماری است، در این مورد نوع گریه متفاوت است ، تب ، اسهال ، استفراغ ، مشکل در تنفس و… از نشانه های بیمار بودن نوزادان است و والدین باید هر چه سریعتر نوزاد را نزد پزشک ببرند.
دندان درآوردن
اگر نوزاد زیاد گریه میکند و بعد به دلایل غیر معمول ناگهان ساکت میشود، احتمالاً به دلیل این است که احساس ناراحتی میکند و مشکل خاصی دارد. دندان در آوردن یکی از دلایل ناراحتی نوزاد است. کودک معمولاً یک هفته قبل از درآمدن اولین دندان بی قرار است و زیاد گریه میکند.
بازی و سرگرمی
گاهی کودکان دوست دارند بیشتر محیط اطراف خود را ببینند و به همین خاطر گریه می کنند. تنها راه برای قطع هیاهو و گریۀ این نوزادان، فعال بودن و سرگرم کردن آنهاست. شما می توانید نوزاد را در آغوش گرفته و گاهی به محیط بیرون از خانه و خانه دوستان بروید.
خستگی
گاهی گریه نوزادان به دلیل خستگی از محرکهای محیط اطرافشان مثل نورها، سروصدا و دست به دست شدن و…است. در این مواقع نوزاد را در پتوی خیلی سبک پیچانده و او را به یک محل آرام بروید تا آرامش یافته و استراحت کند.
نحوه آرام کردن نوزاد در حال گریه
اگر نوزادتان بی قرار است، از روش های زیر برای آرام کردن کودک استفاده کنید:
- صداهای تکرار شونده مانند صدای جاروبرقی، صدای ماشین لباسشویی یا صدای سشوار و… که مشابه صداهایی شکم مادر هستند،به آرام شدن کودک کمک میکند.
- می توانید برای آرام کردن کودک ، او را در میان بازوان قرار داده و به آرامی قدم بردارید.
- از گهواره و صندلیهای راحتی گهوارهای استفاده کنید.
- کودک را در کالسکه گذاشته و بچرخانید.
- چرخاندن کودک با خودرو نیز کمک کننده است.
- با استفاده از روغنهای ماساژ بدون بو و یا کرمهای مخصوص کودکان به آرامی پشت و یا کمر نوزاد را در جهت عقربه های ساعت مالش دهید.
- موقعیت قرار گیری نوزاد در بغل و یا گهواره را تغییر دهید.
- آروغ کودک را بگیرید، بعد از اینکه کودک شیر خود را خورد، او را روی شانهی خود قرار داده و به آرامی به پشت او ضربه بزنید، این کار به گرفتن آروغ نوزاد کمک کرده و در نهایت کودک آرام خواهد شد.
- به نوزاد درست شیر دهید و موقعیت شیردهی مناسب باشد،اگر شیر دهی با شیر مادر و یا شیر خشک باعث ایجاد بادهای دردناک در کودک میشود، بهتر است در سطح بالاتری و در حالی که بالاتر از حد معمول قرار دارد به کودک غذا داده شود.
- به گرسنگی کودک توجه کرده و به او شیر دهید.اگر کودک از شیر مادر تغذیه میکند به او اجازه دهید که حتی بعد از تمام شدن شیر به مکیدن سینه ادامه دهد.
- یک حمام خوب تا حد زیادی به آرامش کودک کمک خواهد کرد، دمای آب باید بین ۳۷ تا ۳۸ درجه سانتی گراد حرارت داشته باشد.