
نظر اسلام و قرآن درباره بیمه جانی و مالی
قرارداد ضمان جریره که شباهت زیادی به بیمههای امروزی دارد، در دوران قبل از نزول اسلام و قرآن وجود داشت و اسلام هم آن را به رسمیت شناخته است.
به گزارش پارسینه پلاس، به عبارت دیگر عقد ضمان جریره در اسلام نوعی بیمه است، اما محدودتر از بیمههای معمول در جامعههای امروزی؛
به طوری که هر کدام از دو طرف قرارداد تحت شرایطی غرامت و جریمه جرم دیگری را بر عهده میگیرد و بر این اساس از یکدیگر ارث میبرند.
با گسترده شدن جامعههای انسانی و افزایش مشاغل و جمعیت، اتفاقات و حوادث دامنه بیشتری پیدا کرد.
رویدادهایی مثل تصادفات جادهای و انواع بیماریها مانند کرونا شیوع بیشتری پیدا کرده و بر اساس ایجاد مشاغل و حرفههای جدید هم نیازهای تازهای در جامعهها به وجود آمده است.
بر این اساس، برای رفع نگرانیهایی از این دست، قوانین بیمهای تعریف شده است تا در صورت بروز خسارتها، امکان بازگشت سرمایهها وجود داشته باشد.
طبق این قاعده متعهد را بیمهگر و طرف تعهد را بیمهگذار مینامند.
حکم شرعی بیمه
بر اساس نظر مراجع عظام تقلید، اگرچه بیمه عقد مستقلی است اما میتوان آن را در قالب عقود دیگر مانند صلح اجرا کرد. این قرارداد از عقدهای لازم به حساب میآید و جز با رضایت طرفین قابل نسخ نیست.
همچنین تمام اقسام بیمه با به کار بردن شرایط آن صحیح است؛ چه بیمه عمر باشد یا بیمه کالاهای تجارتی یا ساختمانها و کشتیها و هواپیماها و یا بیمه کارمندان دولت یا مؤسسات، یا بیمه شهروندی و روستایی.