
کدام گناهان سبب تغییر نعمت میشوند؟
استاد حسین انصاریان در یازدهمین بخش از «شرح دعای کمیل» که موسسه دارالعرفان الشیعی تحت اشراف این استاد اخلاق در اختیار شفقنا قرار داده است، به این فراز می رسد که « اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِی الذُّنُوبَ الَّتِی تُغَیرُ النِّعَمَ» و مقصود از «گناهانی که سبب تغییر نعمت ها می شود» را تبیین می کند.
به گزارش پارسینه پلاس، ادامه شرح دعای کمیل را از این استاد اخلاق در زیر بخوانید:
اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِی الذُّنُوبَ الَّتِی تُغَیرُ النِّعَمَ
گناهانی که باعث تغییر نعمتاند
بنابر روایت شفقنا، به فرموده امام سجاد (ع) گناهانی که سبب تغییر نعمت ها می شوند و به جای آنها بلاها و مصائب و مشکلات و سختی ها و عذابها و عقوبتها قرار می گیرند پنج گناه هستند: ۱. ستم به مردم؛ ۲. از دست دادن روحیه عادت در خیر؛ ۳ کناره گرفتن از نیکوکاری؛ ۴. کفران نعمت؛ ۵. ترک سپاسگزاری و شکر۱
۱. ستم به مردم
گناه ستم به مردم گناهی بس زشت و معصیتی سنگین و کاری شیطانی است. ستم گرچه به اندازه دانه ارزن باشد قبیح است و بی تردید این اندازه ستم هم در قیامت به حساب انسان گذاشته خواهد شد:
وَإِن کَانَ مِثْقَالَ حَبَّهٍ مِن خَرْدَلٍ أَتَیْنَا بِها وَ کَفَی بِنا حَاسِبِینَ.۲
و اگر عمل شما هم وزن دانه ای از خردل باشد آن را به عرصه قیامت برای سنجیدن می آوریم و بس است که ما حسابگر باشیم.
۲. از دست دادن روحیه عادت در خیر
روحیات و عاداتی که در تمام برنامه های خیر و مثبت به توفیق حضرت حق در انسان پیدا می شود و به سبب آن، درهای رحمت الهی به روی انسان باز می گردد از نعمتهای بسیار با ارزشی است که انسان باید با تمام وجود از آن نگهداری کند و مواظب و مراقب باشد که خناسان و شیاطین و غارتگران ارزش ها این نعمت را از دست انسان نگیرند.
عادت داشتن به تحصیل معرفت، روحیۀ فروتنی و تواضع، حالت بردباری و حوصله، عادت به خدمت به بندگان حق و هر نوع عادت و روحیه ای از این قبیل، خطرهایی در برابر دارد که انسان باید همواره برای حفظ آنها از خطرها بیدار و بینا باشد. انسان اگر در برابر عادتهای مثبت سستی ورزد و به ضعیف شدن این عادتها بی اعتنا باشد تا جایی که به زوال و نابودی آنها منتهی شود، گناه و معصیت کرده و باید به انتظار تغییر نعمتهای الهی در زندگی اش باشد.
۳. کناره گرفتن از نیکوکاری
نیکی و نیکوکاری و خوبی و احسان به مردم از نشانه های ایمان و انسانیت است. بنا بر آیات قرآن مجید، خداوند محبت خود را نثار نیکوکاران می کنند: «والله یحب المحسنین؛ و خدا نیکوکاران را دوست دارد»۳.
نیکوکاران به هیچ وجه نباید از نیکی و احسان به مردم دست بردارند. احسان و نیکی به مردم در حقیقت عبادت خداست و بهره و پاداشش عظیم، و سبب خشنودی خدای مهربان است. بی تردید کناره گرفتن از نیکوکاری گناهی بزرگ و در نهایت موجب دور ماندن از فیوضات خاصه پروردگار و عاری شدن از اخلاق حسنه و پیدا شدن زمینه محرومیت از رحمت خدا و پاداشهای بی حساب است.
۴. کفران نعمت
کفران و ناسیاسی نعمت گناهی است که به فرموده قرآن مجید عذاب شدیدی به دنبال دارد؛ «و لئن کفرتم إن عذابی لشدید؛ و اگر ناسپاسی کنید، بی تردید عذابم سخت است»۴. زشت ترین صورت کفران نعمت، هزینه کردن نعمت در گناه و معصیت و شهوات حرام و خواسته های نابجای دیگران است.
۵. ترک سپاسگزاری و شکر
شکر و سپاس گزاری حضرت حق که انواع نعمتهای مادی و معنوی را برای رشد جسمی و روحی در اختیار انسان قرار داده واجب و لازم و ترک آن خلاف انصاف و مروت و دور از شان آدمیت و انسانیت است. حقیقت شکر، شناخت نعمت دهنده و نعمت به ویژه مصرف نمودن نعمت در اموری است که صاحب نعمت دستور داده است.
شکر نعمت قلب آراسته کردن آن به ایمان به خدا و یقین به قیامت و اعتقاد به انبیا و امامان و قرآن کریم و فرشتگان است. شکر نعمت چشم تماشای جهان طبیعت برای پی بردن به عظمت و قدرت حق و به کارگیری آن در مسیر تحصیل علم و قرائت قرآن و حفظ آن از محرمات الهی است.
شکر نعمت گوش، استماع حق، شنیدن حقایق و نگه داری آن از شنیدن باطل و غنا و غیبت و تهمت و برنامه های شیطانی است. شکر نعمت زبان، گفتار نیک، خیرخواهی در قبال مردم، پاسخ به سؤالات مفید، راهنمایی گمراه، قرائت قرآن، ادای نماز و نگهداری اش از غیبت و دروغ و تهمت و شایعه بی اساس و باطل گویی و مسخره کردن مردم و تحقیر بندگان خداست. شکر نعمت شکم، به اندازه خوردن، حلال خوردن و دوری از انباشته شدن حرام در آن است. شکر نعمت شهوت، مصرفش در طریق ازدواج شرعی و دور نگه داشتن آن از امور حرام است. شکر نعمت قدم، پای گذاشتن در مساجد، شرکت در مجلس علم، رفتن به دیدن اقوام و برادران دینی و قدم برداشتن برای حل مشکل مردم است. شکر نعمت مال، هزینه کردن برای زن و فرزند کمک به اقوام مستمند، خرج کردن در امور خیر، ادای زکات، پرداخت خمس و انفاق و صدقه است. ترک هر یک از این امور که شعاعی از شکر و سپاسگزاری است، گناه و معصیت و سبب تغییر نعمت به بلا و عذاب و مشکلات و مصائب است.
۱- معانی الأخبار، ص۲۷۰؛ وسائل الشیعه، ج۱۶، ص ۲۸۱، ح ۲۱۵۵۶
2- انبیاء (۲۱)، آیه ۴۷
3- آل عمران (۳)، آیه ۱۳۴
4- ابراهیم (۱۴)، آیه ۷