آیا مادهی شیرینکننده نوشابه و تنقلات رژیمی سرطانزا است؟
آسپارتام ۲۰۰ برابر شیرینتر از شکر است، بنابراین باعث طعمی شیرین میشود بیآنکه کالری قابل توجهی داشته باشد.
به گزارش سبک ایده آل، در پاسخ به این سوال باید بدانید که سازمان بهداشت جهانی همواره علیه مصرف شیرینکنندهها برای کنترل وزن به مردم هشدار داده است و گفته است که مصرف طولانی مدت محصولاتی با شیرینکنندههای رژیمی نه تنها موثر نیست، بلکه میتواند خطراتی برای سلامتی هم داشته باشد. این سازمان گفته است که شیرینکنندههای مصنوعی، در صورتی که در درازمدت مصرف شود، به کاهش چربی در بزرگسالان یا کودکان کمکی نمیکند و ممکن است باعث خطر دیابت نوع دو، بیماریهای قلبی و عروقی و افزایش خطر مرگ در بزرگسالان شود.
این در حالی است که تا سالهای اخیر فرض بر این بود که هرچند این شیرینکنندهها فایدهای برای سلامتی ندارند، اما بیخطرند. در این میان آسپارتام سالها موضوع بررسیهای علمی زیادی بوده است و خبرهایی در مورد سرطانزا بودن آن مطرح شده است.
آیا سرطانزا بودن آسپارتام تایید شده است؟
آسپارتام ۲۰۰ برابر شیرینتر از شکر است، بنابراین باعث طعمی شیرین میشود بیآنکه کالری قابل توجهی داشته باشد. این محصول در انواع نوشابههای بدون کالری، آدامس و بعضی ماستها وجود دارد. درواقع آسپارتام برای چند دهه در صنعت مواد غذایی کاربرد داشته است و نهادهای ایمنی مواد غذایی آن را تایید میکردند، اما در سالهای اخیر جنجالبرانگیز شده است. با وجود تحقیقات مفصلی که بر روی این ماده انجام شده است آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (آی اِی آر سی) آسپارتام را جزو موادی با شواهد قوی برای سرطانزا بودن دستهبندی کرده است.
با این حال نظر کارشناسان این حوزه این است که ایمنی این شیرینکننده از سوی کمیتههای علمی مختلف ارزیابی شده است و در میزان مجاز فعلی که در محصولات مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، ایمن قلمداد میشود. سازمان مواد غذایی و دارویی آمریکا میزان قابل قبول روزانه آسپارتام را ۵۰ میلیگرم در ازای هر یک کیلوگرم وزن بدن توصیه میکند که چیزی در حدود ۱۲ تا ۳۶ قوطی نوشابه رژیمی – بسته به محتویات آن – برای یک فرد ۶۰ کیلوگرمی است.