دانستنی هایی درباره اتیسم

اتیسم اختلالی عصبی‌-رشدی است که شیوه ارتباط، رفتار و تعامل افراد را تحت تأثیر قرار می‌دهد، اما آنچه در پس این تفاوت نهفته است، دنیایی از توانایی‌ها و نگاه متفاوت به جهان است. اتیسم بیماری نیست، بلکه نوعی دیگر از بودن است که با درک، پذیرش و حمایت می‌توان شکوفایی آن را در جامعه ممکن ساخت.

به گزارش پارسینه پلاس؛ اتیسم یا اختلال طیف‌اتیسم (ASD)، یکی از پیچیده‌ترین اختلالات عصبی‌-رشدی است که از اوایل کودکی بروز می‌کند و بر نحوه ارتباط، رفتار و تعامل اجتماعی فرد تأثیر می‌گذارد. این اختلال به دلیل تنوع گسترده علائم و شدت آن‌ها، به عنوان یک «طیف» شناخته می‌شود.

هر فرد دارای‌اتیسم، مجموعه‌ای منحصربه‌فرد از توانایی‌ها، چالش‌ها و نیازها را دارد. در سال‌های اخیر، با افزایش آمار تشخیص و توجه بیشتر متخصصان به اهمیت مداخله زودهنگام، ضرورت آگاه‌سازی عمومی نسبت به این اختلال بیش از پیش احساس می‌شود؛ چرا که درک و پذیرش این تفاوت، نخستین گام در ساختن جامعه‌ای فراگیر و انسانی‌تر است

هفته آگاهی بخشی درباره‌اتیسم، فرصتی است تا بار دیگر توجه همگان را به اهمیت حمایت از افراد دارای اختلال طیف‌اتیسم و خانواده‌های آنان جلب کنیم، به همین مناسبت چادر اطلاع‌رسانی‌رسانی و آگاه‌سازی از طیف اوتیسم به مدت هفت روز در پارک شهر گرگان برپا شد، به سراغ آمنه ترابی، مسئول فنی اختلالات طیف‌اتیسم مرکز یارا گرگان رفتیم و درباره این بیماری و علائم آن به گفت و گو نشستیم.

مسئول فنی اختلالات طیف‌اتیسم مرکز یارا گرگان در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد:‌ اتیسم یک اختلال عصبی-رشدی است که بر تعامل اجتماع ارتباطات و رفتارهای فرد تأثیر می‌گذارد که تشخیص این بیماری معمولاً از طریق مشاهده رفتارهای کودک، مصاحبه با والدین و انجام تست‌های تخصصی مانند ADOS و M-CHAT صورت می‌گیرد و آزمایش‌های ژنتیکی و تصویربرداری مغزی نیز می‌توانند به تشخیص دقیق‌تر کمک کنند.

ترابی اهمیت تشخیص زودهنگام این بیماری را در بهبود نسبی فرد تأثیرگذار دانست و افزود: تشخیص زودهنگام‌اتیسم تأثیر بسزایی در بهبود نسبی وضعیت فرد دارد. مداخلات زودهنگام می‌توانند مهارت‌های ارتباطی، اجتماعی و شناختی کودک را تقویت کنند و از بروز مشکلات رفتاری جلوگیری کند.

وی با بیان اینکه مغز کودکان در سال‌های اولیه زندگی انعطاف‌پذیری بیشتری دارد و می‌توان با روش‌های درمانی مناسب، پیشرفت‌های چشمگیری در توانایی‌های آن‌ها ایجاد کرد، گفت: علائم‌اتیسم در کودکان شامل عدم تماس چشمی، تأخیر در گفتار، رفتارهای تکراری، حساسیت به صداها و بوها و عدم علاقه به تعاملات اجتماعی است این بیماری به عنوان یک طیف نامیده می‌شود زیرا شدت و نوع علائم در افراد مختلف متفاوت است.

مسئول فنی اختلالات طیف‌اتیسم مرکز یارا گرگان با اشاره به اینکه برخی کودکان‌اتیسم ممکن است توانایی‌های زبانی خوبی داشته باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است اصلاً صحبت نکنند، افزود: درمان‌اتیسم شامل گفتاردرمانی، کاردرمانی، رفتاردرمانی و دارودرمانی است. همچنین، حمایت‌های اجتماعی مانند مراکز توانبخشی، کمک‌های مالی، مشاوره‌های روانشناسی و برنامه‌های آموزشی برای خانواده‌های دارای فرزند مبتلا به‌اتیسم ارائه می‌شود که این حمایت‌ها به والدین کمک کرده تا با چالش‌های مرتبط با این اختلال بهتر کنار بیایند.

وی برپایی چادر اطلاع‌رسانی اوتیسم در جامعه و اماکن عمومی را بسیار تأثیرگذار دانست و گفت: چادرهای اطلاع‌رسانی‌اتیسم با هدف افزایش آگاهی عمومی، شناخت علائم بیماری و حمایت از خانواده‌های دارای فرزند مبتلا برگزار شد که این رویدادها شامل برنامه‌های آموزشی، جلسات مشاوره و فعالیت‌های اجتماعی بوده که به پذیرش بهتر افراد دارای‌ اتیسم در جامعه کمک می‌کنند.

مسئول فنی اختلالات طیف‌ اتیسم مرکز یارا گرگان با بیان اینکه هدف ما ایجاد جامعه‌ای فراگیر است که در آن افراد مبتلا به‌ اتیسم بتوانند با حفظ کرامت انسانی، از فرصت‌های برابر برخوردار شوند، تصریح کرد: آنچه خانواده‌های کودکان مبتلا به‌اتیسم بر آن تأکید دارند، پذیرش این کودکان به عنوان شهروندی متفاوت است که باید بنا بر همان تفاوت‌هایی که دارند با آن‌ها رفتار شود تا بتوانند آینده‌ای روشن داشته باشند.

ترابی ادامه داد: موضوع دیگری که در ارتباط با آگاه‌سازی جامعه در مورد اتیسم باید توجه شود، این است که بعضی از این کودکان باهوش، خلاق و متفکر هستند و ممکن است این مسأله در همه زمان‌ها آشکار نباشد چون مغز آن‌ها متفاوت کار می‌کند که در صورت توجه به آنان می‌توانند پیشرفت‌های چشمگیری در زمینه استعداد خاص خود داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بابک, [18/12/1403 11:11 ق.ظ]