
منشا پارکینسون کلیه است نه مغز
پژوهشگران میگویند پروتئینهای غیرطبیعی که احتمالا در آغاز بیماری پارکینسون نقش دارند، ممکن است در واقع از کلیهها به سمت مغز حرکت کرده باشند.
به گزارش پارسینه پلاس، بیماری پارکینسون معمولا با آسیبهای عصبی در مغز شناخته میشود که بر اثر کاهش شدید تولید دوپامین (هورمونی که برای کنترل حرکت و هماهنگی بدن بسیار مهم است) رخ میدهد، اما یک مطالعه جدید نشان میدهد که این بیماری ممکن است از نقطهای غیرمنتظره در بدن، یعنی کلیهها، آغاز شود.
به گزارش ساینسآلرت، این پژوهش که به سرپرستی تیمی از دانشگاه ووهان چین انجام شد، عمدتا بر پروتئین آلفاــسینوکلئین (α-Syn) متمرکز است؛ پروتئینی که بهشدت با بیماری پارکینسون مرتبط است و وقتی تولید آن دچار اختلال میشود، تودههایی از پروتئینهایی با ساختار سهبعدی نادرست تشکیل میدهد که میتوانند عملکرد مغز را مختل میکند.
کشف کلیدی این مطالعه آن است که این تودههای آلفاــسینوکلئین میتوانند نهتنها در مغز، بلکه در کلیهها نیز تجمع پیدا کنند. پژوهشگران میگویند پروتئینهای غیرطبیعی که احتمالا در آغاز بیماری پارکینسون نقش دارند، ممکن است در واقع از کلیهها به سمت مغز حرکت کرده باشند.
در مقالهای که این تیم در مجله «علوم اعصاب طبیعت» (Nature Neuroscience) منتشر کرد، آمده است: «ما نشان دادیم که کلیه بهعنوان یک اندام محیطی (یعنی خارج از مغز و نخاع)، میتواند منشا تولید آلفاــسینوکلئینهای غیرطبیعی و بیماریزایی باشد که در بروز بیماری نقش دارند.»
تیم پژوهشی چندین آزمایش انجام داد؛ از جمله بررسی رفتار پروتئین آلفاــسینوکلئین در موشهای دستکاری ژنتیکیشده و همچنین تحلیل نمونههای بافت انسانی که از افراد مبتلا به پارکینسون و بیماری مزمن کلیه گرفته شده بود.
این تیم دریافت در کلیه ۱۰ نفر از ۱۱ فرد مبتلا به پارکینسون و همچنین نوعی از زوال عقل که به دلیل تجمع اجسام لویی در مغز ایجاد میشوند (یعنی همان تودههای غیرطبیعی پروتئین آلفاــسینوکلئین)، رشد غیرطبیعی این پروتئین در کلیهها دیده میشود. با این حال این تنها نکته مهم نبود.