نکات اساسی برای مدیریت هزینههای خانه را بشناسید
در این مقاله قصد داریم راههای مفید و کاربردی برای مدیریت هزینههای خانواده را به شما معرفی کنیم. امیدواریم که با مطالعۀ این شیوهها ایدههایی برای کاهش میزان هزینههای خودتان هم بگیرید.
هیچ کسی با مهارتهای مدیریت پول و کاهش هزینههای زندگی متولد نمیشود. این مهارت نیز مثل بسیاری از مهارتهای دیگر نیازمند آموزش و تمرین است. متأسفانه تعداد کمی از ما در این زمینه چه در مدرسه و چه در دانشگاه، آموزشهای تخصصی دیدهایم. بنابراین حالا وقت آن رسیده است که خودمان اقدام به یاد گرفتن مهارتهای مدیریت پول و هزینهها در زندگی روزمره بکنیم.
این اصل کلی را به یاد داشته باشید: چندان مهم نیست که میزان درآمد ما چقدر است، بلکه بسیار مهم است که با پولی که داریم چه کاری انجام میدهیم. مدیریت صحیح پول فرایندی پیچیده و تخصصی نیست. بلکه به این معناست که یاد بگیریم بیشترین استفاده را از پولی که داریم بکنیم. قبل از اینکه وارد بحث شویم، این سؤالات را از خودتان بپرسید و به آنها صادقانه پاسخ دهید:
- چقدر برای مدیریت اصولی پولی که دارم تلاش میکنم؟
- آیا میزان هزینههای روزانه، هفتگی و ماهانۀ خود را پیگیری میکنم؟
- آیا از خرج کردم پول زیادی که سود کمی برای من خواهد داشت پشیمان میشوم؟
در ادامه به راههای به ظاهر ساده اما کاربردی و مهم برای مدیریت هزینههای خانه و کاهش آنها خواهیم پرداخت.
برای خودتان هدف تعیین کنید.
قبل از شروع فرایند مدیریت پول، باید بدانید که چه چیزهایی برای شما مهم هستند. این آگاهی به شما کمک میکند که تصمیم بگیرید با پولهایتان چه کارهایی انجام دهید. لیستی از کارها و چیزهایی که برای شما مهم هستند بنویسید. این لیست به شما کمک خواهد کرد که اهداف پولی بهتری برای خودتان تعیین کنید.
مثلا ممکن است این موارد برای شما مهم باشند:
- زندگی بدون نگران بودن برای پول
- داشتن یک خانه برای زندگی در کنار خانواده
- سفر کردن
- کمک به تحصیل فرزندان
- راهاندازی یک کسب و کار
در مرحلۀ بعد شما تصمیم میگیرید برای رسیدن به این اهداف، کارهای خاصی را انجام دهید. این کارها همان اهداف مالی شما خواهند بود. مثلاً ممکن است این ایدهها به ذهنتان برسد:
- صرفهجویی در یک مورد از هزینههای ماهانه؛ مثلاً کم کردن بخشی از هزینههای مربوط به پوشاک
- پس انداز کردن و سرمایه گذاری برای خرید خانه
- خرید لوازم کمپینگ برای سفر
- پس انداز کردن برای درخواست وام از بانک
- و…
این کار آنقدرها که فکر میکنید دشوار نیست. هدف کوتاه مدت شما ممکن است به سادگیِ پرداخت یک بدهی یا خرید وسیلهای جدید باشد. مشکلات مالی اغلب به این دلیل برای مردم پیش میآید که نمیتوانند تصمیم بگیرند با پولی که دارند دقیقاً قرار است چه کاری انجام دهند. بنابراین پولشان را بدون برنامه و بهصورت تصادفی خرج میکنند. تعیین اهداف مالی به شما کمک میکند که بدانید قرار است درآمد ماهانۀ شما صرف چه اموری شود. یادتان باشد که ذهن ما فراموشکار است. بنابراین حتماً اهداف مالی خود را در یک دفترچه یا داخل گوشی موبایلتان یادداشت کنید.
عادتهای خرج کردن خود را پیگیری کنید.
شما باید بدانید که پولتان به کجا میرود! اگر بتوانید عادتهای خرج کردن خود را به مدت ۳۰ تا ۶۰ روز ردیابی کنید، احتمالاً به جواب این سؤال خواهید رسید. در پایان این کار شاید حتی فکرش را هم نمیکردید که در طول ماه این میزان پول صرف خرید قهوه یا خوردن فست فود میکردید. بنابراین شما ممکن است از هزینههایی که برای برخی موارد کردهاید متعجب شوید. اما این ردیابی فرصت خوبی را در اختیارتان قرار خواهد داد تا ببینید در چه بخشهایی از هزینههای ماهانه خود باید تجدید نظر کنید.
یک روش قدیمی برای ردیابی هزینهها این است که هر مقدار پولی را که خرج میکنید یادداشت کنید. اما این کار در قرن ۲۱ بسیار خستهکننده و هزینهبر است. ما در این زمینه میتوانیم از تکنولوژی کمک بگیریم. اگر تمام پول خود را از طریق کارت بانکیتان خرج میکنید، در پایان روز یا هفته میتوانید تمام صورت حسابهایتان را به صورت آنلاین بررسی کنید.
در زمان بررسی هزینهها به این سؤال فکر کنید که آیا این هزینهها واقعاً نیاز شما بوده یا در لحظه دلتان خواسته که چیزی را بخرید؟
برای بخشهای مختلف، بودجه مخصوص در نظر بگیرید.
این کار اصلاً به اندازهای که فکرش را میکنید سخت نیست. شما صرفاً باید برنامهای طراحی کنید که براساس آن بدانید در هر ماه قرار است چه میزان از پول شما صرف انجام چه کاری شود. هزینههایتان را به سه حوزۀ «نیازها»، «خواستهها» و «اهداف» تفکیک کنید. این کار آزادی عمل بیشتری نسبت به زمانی که بخواهید تمام جزئیات را یادداشت کنید به شما خواهد داد. سعی کنید فرایند بودجه بندی را تا حد امکان ساده کنید. پیچیدگی بیش از حد آن شما را دلزده و کلافه خواهد کرد.
سه مرحلۀ اصلی در بودجهبندی ماهانه وجود دارد:
- میزان درآمد خود را مشخص کنید.
- مبلغ قبوض خدماتی ماهانه مثل آب و برق و بیمه و… را مشخص کنید.
- نیازهای خود، اعم از تغذیه، هزینههای پزشکی، تفریح و… را تعیین کنید.
- بخش مهمی از این بودجه بندی را به پرداخت بدهیها اختصاص دهید. هرگز وسوسه نشوید پولی را که برای پرداخت بدهیها کنار گذاشتهاید، صرف کار دیگری بکنید. هدف نهایی شما باید این باشد که میزان بدهیهایتان را به صفر برسانید.
اگر بعد از این هزینهها پولی برایتان باقی ماند، میتوانید آن را صرف هزینههای اختیاری کنید. همچنین میتوانید آن را در یک صندوق اضطراری پسانداز کنید.
میزان مصرف برق را مدیریت کنید.
در خانه غذا بخورید.
بدهیهای معوقه خود را بپردازید.
هرچه سریعتر از شر بدهیهایتان خلاص شوید، پول بیشتری برای خودتان خواهید داشت. بخشی از درآمد ماهانۀ شما باید صرف پرداخت منظم بدهیهایتان بشود. هرگز این کار را با توجیهاتی مثل اینکه: «این ماه هزینههای مهمتری دارم و نمیتوانم بدهیهایم را بپردازم» به تعویق نیندازید.
سخن پایانی
هیچ زمانی بهتر از همین حالا برای تصمیم گیری دربارۀ مدیریت هزینههای خانه و کاهش آنها وجود نخواهد داشت. میتوانید مدیریت هزینهها را با یک گام کوچک که انجام دادن آن برایتان راحتتر است شروع کنید. زمانی که ببینید این گامهای کوچک نیز تأثیر مثبتی روی کاهش هزینههایتان دارند، برای برداشتن قدمهای مهمتر و بزرگ انگیزۀ بیشتری خواهید داشت. اگر نمیتوانید برای مدیریت هزینههایتان تصمیمات درستی بگیرید، بهتر است از مشاوران مالی در این زمینه کمک بخواهید.