تفاوت مهم خودروی اتوماتیک گیربکس دستی / کدام گیربکس بهتر است؟
تفاوت گیربکس دستی و اتوماتیک بدون شک بسیار زیاد است.
به گزارش سبک ایده آل به نقل از آقای تست، جعبه دنده های دستی را در اصل باید به عنوان گیربکس های غیر اتوماتیک معرفی کرد. در ابتدای کار باید به این نکته اشاره داشته باشیم که جعبه دنده نمیتواند به طور مستقیم به منبع اصلی قدرت خودرو یا موتورخودرو متصل شود. چراکه برای تعویض ضریب دنده نیاز است انتقال قدرت و گشتاور از سمت موتور به گیربکس برای مدتی قطع و سپس دوباره وصل شود. این کار با استفاده از ابزاری به نام کلاچ انجام میشود.
در جعبه دنده های دستی یا خودرو های غیر اتومات پدال کلاچ زیر پای چپ فرد تعبیه شده تا با فشردن آن، صفحه کلاچ از موتور جدا شده و انتقال قدرت بین پیشرانه و جعبه دنده قطع شود. در این بین راننده میتواند بهراحتی ضریب دنده مورد نظر خود را از طریق اهرم موجود در کابین انتخاب کرده و سپس با رها کردن پدال کلاچ، انتقال مجدد قدرت موتور به سوی گیربکس را موجب شود.
گیربکس اتوماتیک چیست
همانطور که پیش تر اشاره شد تمامی خودرو ها برای اینکه قدرت را به گیربکس برسانند نیاز به اهرمی به نام کلاچ دارند. گیربکسهای اتوماتیک نیز از کلاچهای مختص به خود استفاده میکنند، اما در خودرو های اتوماتیک دیگر نیاز به فشار کلاچ نبوده و مجموعه جعبه دنده به صورت نسبتا هوشمند این وظیفه را انجام میدهد.
در این شرایط دیگر نیازی نیست فرد ضریب دنده را بر حسب سرعت کنترل کند و این وظیفه را به عهده گیربکس اتوماتیک خودرو میگذارد. درنتیجه راننده دخالتی در کلاچگیری و همچنین انتخاب ضریب دنده ندارد. البته این نکته نیز لازم به ذکر است که در خودرو های اتوماتیک افرادی میتوانند به صورت دستی ضریب سرعت را تنظیم کنند و به آن تیپ ترونیک گفته میشود؛ اما در هر حال کلاچ گیری تماما توسط سامانه هوشمند جعبه دنده اتومات انجام خواهد شد
تفاوت گیربکس دستی و اتوماتیک
بر اساس نکاتی که گفتیم، تفاوت گیربکس اتوماتیک با دستی به صورت کلی در خودکار بودن یا نبودن کلاچگیری و همچنین انتخاب ضریب دنده خلاصه میشود.
البته باید به این نکته اشاره کنیم که ساختار داخلی گیربکسهای اتوماتیک به طور کلی با جعبه دندههای دستی تفاوت زیادی دارد و نوع کلاچ گیربکس های اتوماتیک نسبت به خودرو های غیر اتوماتیک به کلی متفاوت است و یکی از مهم ترین تفاوت گیربکس دستی و اتوماتیک نکته گفته شده است.
گیربکس CVT – تفاوت گیربکس دستی و اتوماتیک
معمولا گیربکس های CVT از ضریب متغیر و با استفاده از مکانیزم تسمه و مخروط عمل میکنند که درنتیجه ضرایب دنده آنها به صورت پیوسته است. در این نوع گیربکس تعویض دنده بسیار نرم انجام میشود اما کندی آن نسبت به دیگر نمونهها کمی بیشتر است.
اکر میخواهید بیشتر درباره این نوع گیربکس های بدانید ب مشاوره های ما تماس گرفته و کارشناسی خودرو انها کمک بگیرید.
گیربکس AMT – تفاوت گیربکس دستی و اتوماتیک
جعبه دنده های AMT را میتوان به عنوان جعبه دنده های غیراتوماتیک معرفی کرد. که سیستم کلاچ گیری و تعویض دنده ان به اتوماتیک تبدیل شده است. بنابراین دیگر راننده نیازی به کلاچگیری و انتخاب دستی دندهها نخواهد داشت.
مزایای گیربکس اتوماتیک
- سهولت در رانندگی
- عدم خستگی فرد راننده در مسیر های طولانی
- افزایش سرعت واکنش راننده در مواقع بحرانی و درنتیجه کاهش خطر تصادف
- تعویض دنده نرم و احساس آرامش بیشتر از نحوه عملکرد خودرو (در صورت سلامت کامل جعبه دنده اتومات)
-
معایب گیربکس اتوماتیک
- تسلط کمتر راننده بر سیستم انتقال قدرت خودرو خصوصا در مواقع ضروری مانند نیاز به سبقتگیری یا هنگام عبور از مسیرهای پرشیب یا پرپیچوخم
- تعمیرات با هزینه بسیار بالا
- سرویس و نگهداری حساستر
- قیمت بالاتر خودروهای مجهز به گیربکس اتومات
- گیربکس اتوماتیک شتاب خودرو را به شدت کاهش میدهد
- مصرف سوخت بالاتر
مزایای گیربکس دستی
- تسلط بیشتر راننده بر نحوه عملکرد سامانه انتقال قدرت بهویژه در مواقعی نظیر سبقت بگیری یا هنگام عبور از مسیرهای شیبدار و پرپیچوخم
- دارای ساختاری با هزینه پایین و در نتیجه تعمیرات با هزینه کم
- شتاب بهتر
- مصرف سوخت را کاملا متعادل میکند